Viktor Orban
Foto: EPA/EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

"Poput 'Foks njuza', koji se suprotstavlja mejnstrim medijima u SAD, cilj Orbanovih saveznika je da stvori alternativnu 'sobu odjeka'", dodaje "Politiko".

"Vrlo često, možete da čujete samo jednu verziju stvari, jednu analizu, a mejnstrim voli da čuje samo sebe", rekao je Orbanov glavni predstavnik iz partije Fides u Evropskom parlamentu, Balaš Hidveđi.

"Politko" dalje navodi da nakon prošlogodišnjeg pokretanja briselskog satelita budimpeštanskog trusta mozgova Em-Si-Si, Orbanovi saveznici sada imaju odvojene medijske organizacije koje ispituju i kritikuju institucije: "Evropski konzervativac" i "Briselski signal".

"Orban, takođe, uzima lekcije od Vladimira Zelenskog, praveći gledane rijaliti video-snimke da bi porazio briselsku birokratiju, otvarajući predstavništvo u Ri de la Loa, kako bi doneo mađarsku udobnost u sedište EU", dodaje se.

Hidveđi je objasnio zbog čega je Budimpešta pokrenula svoje medije.

"Važno je da pojasnimo šta radimo, zašto to radimo, i da stvaramo saveze. Pravimo partnerstva kako bismo reprezentovali milione Evropljana koji, s pravom, osećaju da niko zaista ne govori o njihovim problemima", pojasnio je Hidveđi.

Novi mediji, dodaje "Politiko", imaju nameru to da promene.

"Uz moto 'uzdrmati status kvo', 'Briselski signal' zvanično je pokrenut prošlog meseca. Njihov cilj je da unesu 'svež vazduh' u debate koje se tiču migracija, Ukrajine, izbora 2024. godine i 'odbrane slobode govora u EU'", rekao je Patrik Igan, glavni izdavač "Briselskog signala".

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading