KINESKI IGRAČ U LONDONU Sunak iz naftalina izvukao dobro poznato lice, dramatičan povratak u Dauning strit
Foto: Profimedia/Foto: Profimedia

Kameron, koji je podneo ostavku na mesto premijera 2016. nakon što je izgubio referendum o bregzitu, vratio se na državni posao. Naime, britanski premijer je "prepakovao" svoju vladu u pokušaju da podstakne popularnost konzervativaca pred izbore i otpustio ministarku unutrašnjih poslova Suelu Brejverman zbog komentara o propalestinskim protestima u zemlji.

Kako navodi "Politiko", Kameronov dramatičan povratak označava prvi posleratni primer bivšeg premijera koji služi u kabinetu naslednika od 1970-ih, kada je konzervativac Alek Daglas-Hum imenovan za ministra spoljnih poslova u vladi Teda Hita.

Iako se obojica smatraju torijevskim centristima, Sunak i Kameron su bili na suprotnim stranama kampanje o razlazu sa EU.

Kameron: Britanija će jačati naša partnerstva

U izjavi nakon imenovanja, Kameron je rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo "stati uz naše saveznike, ojačati naša partnerstva i pobrinuti se da se naš glas čuje".

"Iako se možda nisam složio sa nekim pojedinačnim odlukama, jasno mi je da je Riši Sunak snažan i sposoban premijer, koji pokazuje uzorno vođstvo u teškom trenutku. Želim da mu pomognem da obezbedi sigurnost i prosperitet koji su našoj zemlji potrebni i bude deo najjačeg mogućeg tima koji služi Ujedinjenom Kraljevstvu i koji može biti predstavljen zemlji kada se održe opšti izbori", dodao je.

Istakao je da su diplomatske i obaveštajne službe među najvrednijim "te vrste" u svetu.

"Znam iz vremena mog mandata da u njima rade briljantni, patriotski nastrojeni i vredni ljudi. Dobro ih je vodio Džejms Kleverli sa kojim se radujem što ću zajedno raditi", rekao je Kameron. Kako navodi Bi-Bi-Si, Kameron je bio "sav nasmejan" dok je hodao do Forin ofisa, nakon što je napustio broj 10 u Dauning stritu.

Kameron je, inače, zagovornik plana vrednog više milijardi dolara da se izgradi metropola u Indo-Pacifiku za koju kritičari strahuju da bi jednog dana mogla delovati kao kineska vojna ispostava.

Lice kineskih interesa u Indo-Pacifiku

Novi šef diplomatije angažovan je da privuče strane investicije u, za Zapad, kontroverzni projekat Šri Lanke - Kolombo Port Siti, koji je glavni deo Si Đinpingove inicijative Pojas i put i najavljen je kao rival Singapuru i Dubaiju.

Njegov portparol tvrdi da Kameron nema nikakve direktne kontakte sa kineskom vladom niti firmom koja učestvuje u projektu, iako je govorio na dva investiciona događaja vezana za projekat i ranije ove godine lično posetio lokaciju na obali Šri Lanke.

Uprkos svemu, Kameronovo lobiranje za šemu izazvalo je oštre kritike i optužbe da njegove aktivnosti pomažu Kini u njenim geopolitičkim ambicijama.

Kao premijer, Kameron i njegov ministar finansija Džordž Ozborn najavljivali su "zlatnu eru" odnosa Ujedinjenog Kraljevstva sa Kinom i Kameron je bio domaćin kineskom lideru Siju Đinpingu. Nakon što je napustio funkciju, bivši premijer često je bio na udaru kritika zbog svojih "veza" sa Pekingom.

Kameron je neko vreme bio i potpredsednik Kinesko-britanskog investicionog fonda vrednog milijardu funti.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading