Jermenija
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana je u saopštenju optužilo Jermeniju da još jednom ometa mirovni proces u regionu.

- Jermenija je izabrala put kontinuiranih pretnji po mirovni proces i živote naših građana odnosno restauraciju i rekonstrukciju u regionu - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Azerbejdžana.

Baku tvrdi da se Jerevan ponovo meša u pregovore o mirovnom sporazumu i nastavlja vojno-političke provokacije.

Jermenija ne samo da nije povukla svoje oružane snage, koje su i dalje glavna pretnja miru i bezbednosti u regionu, već ih i dalje finansijski podržava i ne uzdržava se od ilegalnog prenosa oružja, vojne opreme i mina na teritoriju Azerbejdžana - tvrdi Baku.

Ranije ovog leta pokrenuto je pitanje osam naselja.

Vlasti Azerbejdžana ne navode o kojim selima je reč, ali je predsednik Ilham Alijev pomenuo sedam sela u Tavuškom regionu Jermenije i jedno u oblasti Ararat koja se graniči sa Nahičevanom.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan nedavno se osvrnuo na tvrdnje Bakua o osam okupiranih sela u Jermeniji i podsetio Azerbejdžan da se jermenski region Artsvašen, nekada deo jermenskog regiona Gegarkunik, smatra okupiranim od strane Azerbejdžana od 1990-ih.

- Mi, pak, kažemo da imamo problem i sa osam sela, jer u istom regionu Tavuša, na primer, imamo teritorije koje je okupirao Azerbejdžan u selima Berkaber, Ajgehovit, Vazašen, Paravakar, kao i na drugim teritorijama - izjavio je jermenski premijer.

Separatističke vlasti Nagorno-Karabaha, podsetimo, saopštile su 28. septembra, nedelju dana nakon ofanzive Azerbejdžana, da će raspustiti sve institucije do 1. januara 2024.godine.

Na taj način nepriznata država Nagorno-Karabah prestaće da postoji.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading