Egzodus Jermena iz Nagorno-Karabaha
Foto: AP/Aziz Karimov (STR)

Agencija je takođe juče prenela da su azerbejdžanske bezbednosne snage uhapsile dvojicu bivših lidera Nagorno-Karabaha, Arkadija Gukasijana i Baka Sakjana, kao i Davita Iškanjana.

Prošle nedelje, azerbejdžanske vlasti saopštile su da su uhapsile bivšeg ministra spoljnih poslova i pomoćnika predsednika Nagorno-Karabaha Davida Babajana, kao i hapšenje bivšeg zamenika komandanta jermenskih snaga u Nagorno-Karabahu Davita Manukjana i bivšeg šefa vlade Nagorno-Karabaha Rubena Vardanijana.

Do ovih hapšenja došlo je nakon što su azerbejdžanske snage preuzele kontrolu nad enklavom na njenoj teritoriji naseljenoj etničkim Jermenima, što je izazvalo egzodus više od 100.000 Jermena.

Jermenija je optužila Azerbejdžan za etničko čišćenje, što je Baku demantovao, insistirajući da su Jermeni u enklavi dobrodošli da ostanu na toj teritoriji, a Baku takođe tvrdi da nema nameru da napadne samu Jermeniju.

Jermenija je pozvala Evropsku uniju da sankcioniše Azerbejdžan zbog njegove vojne operacije u enklavi Nagorno-Karabah i upozorila da bi Baku uskoro mogao da napadne i samu Jermeniju ukoliko Zapad ne preduzme čvrstu akciju.

 

@alo_portal Ministar odbrane Miloš Vučević odbacio je danas optužbe prištinskih vlasti da je Srbija obučavala i naoružavala Srbe na Kosovu i Metohiji! #alo #milošvučević #alodnevnenovine #alonovine #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading