Madrid
Foto: Alo/Printscreen

Razlog jučerašnjih demonstracija bila je odluka španskog premijera Sančeza da pomiluje bivšeg katalonskog premijera u egzilu Karlesa Puđdemona.

Sančez i Puđdemon dogovorili su se da uvedu zakon o amnestiji za organizatore zabranjenog referenduma o nezavisnosti 2017. godine, koji bi parlament trebalo da usvoji narednih dana. Protesti protiv tog zakona organizovani su sedmu noć ispred sedišta Sančezove PSOE, a izašao je i Santjago Abaskal, lider desničarske partije Voks, koja ima treći po broju zastupnika u parlamentu.

Demonstranti su nosili španske zastave, a neki su bacali flaše i baklje na sedište stranke. Policija je odgovorila pendrecima i uhapsila šest demonstranata.

Regionalna vlada je saopštila da se 8.000 demonstranata okupilo ispred sedišta PSOE, a protesti su održani i u drugim gradovima poput Barselone, Valensije i Mursije.

Sančez se nada novom četvorogodišnjem mandatu 15. ili 16. novembra, kada će parlament verovatno glasati o njegovoj levičarskoj koalicionoj vladi. Da bi osvojio potrebnih 176 predstavnika u parlamentu od 350 mesta, morao je da dobije podršku Pudždemonove partije JxCAT.

Kao uslov je postavila zakon o amnestiji kojim bi se zaustavili sudski postupci protiv svih lica koja su od 2012. do 2023. godine učestvovala u aktivnostima vezanim za organizovanje referenduma o nezavisnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 miliona stanovnika na severoistoku Španije.

Ustavni sud Španije ranije je izjavio da se referendum ne može organizovati jer to nije dozvoljeno ustavom. Puđdemon je već šest godina u Belgiji nedostupan španskom pravosuđu koje želi da mu sudi za organizovanje referenduma i proglašenje Republike Katalonije, što nije sprovedeno.

"Ovo je istorijska prilika da se reši sukob koji može i treba da se reši samo kroz politiku", rekao je član PSOE Santos Serdan nakon potpisivanja sporazuma.

Pudždemon je, s druge strane, rekao da španska vlada neće dočekati kraj svog mandata ako ne ispuni obećanja. Španska levičarska vlada zavisiće od podrške regionalnih partija Katalonije i Baskije koje se zalažu za nezavisnost tokom svog mandata.

Španska desnica smatra da bi pomilovanje organizatora katalonskog referenduma 2017. moglo da podstakne pristalice nezavisnosti na novi pokušaj secesije, koji bi ugrozio integritet Španije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading