SVEMIR
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Dva gigantska ledena meseca, Jovijan i Titan, mogli bi da čuvaju tajne vanzemaljskog života u našem univerzumu-

Dve specifične nove karakteristike na mesecima Jupitera i Saturna sada su proglašene mogućim mestima vanzemaljskog života. Onaj blizu Jupitera – koji se zove Jovijan – i Saturnov džinovski mesec Titan, oba imaju ono što se naziva „spojni rasedi".

Zemlja takođe ima jedan od njih, nazvan San Andreas rased. A sada se smatra da bi one na Jovijanu i Titanu mogle da sadrže vanzemaljski život, tvrde stručnjaci sa Univerziteta Havaji u Manoi.

Lilijan Burkhard, vodeći autor nove studije, sa Havajskog instituta za geofiziku i planetologiju u UH Manoa školi za nauku i tehnologiju okeana i Zemlje, rekla je: „Zainteresovani smo za proučavanje posmične deformacije na ledenim mesecima jer je ta vrsta raseda može potencijalno stvariti okruženje pogodno za nastanak života".

Jovijan je dugo bio predmet intenzivne istrage stručnjaka kada je u pitanju vanzemaljski život. Godine 2019, misteriozna crna rupa viđena kako se kovitla na atmosferi Jovijana zbunila je čak i najsjajniji NASA mozak.

Svemirska agencija je napisala na internetu: „Kakva je to crna tačka na Jupiteru? Niko nije siguran.

- Tokom najnovijeg prolaska Nase oko Jupitera, robotska letelica je snimila neobično tamni oblak koji je neformalno nazvan Bezdan. Okolni obrasci oblaka pokazuju da je Bezdan u centru vrtloga. Pošto tamne karakteristike Jupiterove atmosfere imaju tendenciju da idu dublje od svetlih, Bezdan bi zaista mogao biti duboka rupa kakva se čini - ali bez više dokaza ostaje samo nagađanje - navela je NASA.

Ponor, za koji se još uvek veruje da postoji, okružen je kompleksom vijugavih oblaka i drugih uskovitlanih olujnih sistema, od kojih su neki na vrhu svetlih obojenih oblaka na velikim visinama. Niko ne zna šta je to, niti da li vanzemaljski život postoji ili ne, ali nekoliko misija za istraživanje meseca planirano je u narednih pet godina, prenosi Dejli star.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading