evropska unija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Italija će zabraniti sintetičku hranu, rekao je italijanski ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida na događaju koji su tokom vikenda organizirali Evropski konzervativci i reformisti (ECR) i na kojem je učestvovao poverenik EU za poljoprivredu Januz Vojčekovscki. Time je Italija postala prva zemlja u svetu koja je to učinila.

U ponedjeljak bi se u donjem domu parlamenta trebao raspravljati o zakonu kojim bi se zabranila proizvodnja, uvoz i marketing hrane proizvedene u laboratorijima.

U organizaciji ECR-a u Kilkennyju u Irskoj, na događaju pod nazivom “Tradicije i inovacije: Konzervativna budućnost za evropske poljoprivrednike” vodeći konzervativni političari raspravljali su o izazovima i prilikama koje proizlaze iz evropske regulative i saradnje u stočarstvu, poljoprivredi i zelenoj ekonomiji.

“Italija će biti prva nacija bez sintetičke hrane i želi dati primer kako se to može regulisati”, rekao je ministar, član vladajuće stranke Italijansko bratstvo.

“Odabrali smo načelo predostrožnosti. Kvalitet hrane je temeljna i ne možemo pristati na društvo podeljeno na dvoje, s kvalitetnom hranom koja se proizvodi samo za bogatu elitu. Uvereni smo da bi svi trebali moći dobro da jedu”, dodao je ministar.

Stav je uveliko podelio evropski poverenik za poljoprivredu iz poljske stranke PiS, koji je govorio tokom događaja ECR-a u otvorenom dijalogu s italijanskim ministrom.

“Kao poverenik, zalažem se za tradicionalnu poljoprivredu, jako štitim prirodne proizvode. Sastav označavanja ne ovisi o meni, ali nastojim zaštititi tradiciju”, objasnio je Vojčekovski.

“Sintetičko meso nije meso, sintetičko mleko nije mleko. Ja branim prirodni proizvod, a koristiti naziv prirodni proizvod za sintetski, po meni, nije korak u dobrom smeru”, dodao je, istakavši da Evropska komisija izdvaja više od 6 milijardi evra za dobrobit životinja i tradicionalni uzgoj.

Međutim, model poljoprivrede koji predlažu konzervativci u otvorenoj je suprotnosti s onim koji je usvojila EU, a koji je, prema Italijanskom bratsvu, previše birokratiziran i nesposoban uhvatiti se u koštac s novim izazovima koji opterećuju kontinent.

“Poljoprivrednici, uzgajivači i ribari rizikuju plaćanje vrlo visoke cene za ideološke gluposti iza Zelene agende Evropske unije, koji kažnjava proizvođače s ciljevima smanjenja emisija koji će dovesti samo do manje proizvodnje hrane”, objasnio je zastupnik u Evropskom parlamentu Karlo Fidanza, zastupni Italijanskog bratstva u Evropskom parlamentu.

“Manja proizvodnja hrane biće zamenjena samo u srednjoročnom razdoblju s više uvoza iz zemalja koje ne zadovoljavaju naše standarde održivosti i kvalitete ili s laboratorijskim proizvodima u koje nismo sigurni”, dodao je.

Kako bi srušila sistem, skupina ECR mora dobro proći na izborima za EU 2024. “Nakon sledećih izbora računamo na sve jači ECR u Briselu”, dodao je Fidanza.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading