ERDOGAN UPOREDIO GAZU I SREBRENICU! Optužio Izrael za masakr u Palestini, a onda se dotakao RAT U BiH
Foto: AP/Tanjug/Ap

Erdogan je tokom avionskog leta na povratku iz službene posete Kazahstanu izjavio da je za napade na Pojas Gaze najodgovorniji Netanjahu i dodao da izraelskom premijeru slabi podrška u samom Izraelu.

Predsednik Turske naglasio je da ga "masakr kakav se događa danas u Pojasu Gaze" podseća na Srebrenicu 1995. godine.

- Znamo dobro šta se dešavalo u Bosni i Srebrenici u srcu Evrope u prošlosti. Evropske zemlje su tada, kao i danas, ćutale i zatvarale oči pred masakrom - istakao je Erdogan.

Netanjahu prema njegovim rečima više nije neko s kim može da razgovara.

- Precrtali smo ga i bacili - poručio je Erdoan i dodao da je Netanjahu izgubio podršku izraelskih građana i da verskom retorikom želi da pridobije "podršku za masakre" u Gazi.

Netanjahuovi potezi prema njegovim rečima nemaju nikakve veze sa verskim knjigama.

- Rekao sam nešto u svom govoru na Maršu za Palestinu u Istanbulu. Najavio sam da ćemo podržati inicijative koje bi iznele izraelska kršenja ljudskih prava i ratne zločine pred Međunarodni krivični sud. Naši nadležni organi, posebno naše Ministarstvo spoljnih poslova, obaviće ovaj posao - rekao je Erdogan.

Turski lider je takođe rekao da je Turska spremna da nastupa kao zemlja garant za Gazu nakon sukoba.

Erdogan je naglasio da svet zatvara oči pred "izraelskim brutalnim napadima na civile i zdravstvenu infrastrukturu" i da "ostavlja bebe i civile" da umiru.

Ističući da Evropska unija nije pristupila pitanju Gaze na pravičan način i da je bila i izvan diplomatskih procesa u rusko-ukrajinskom ratu, Erdogan je rekao da je time narušeno poverenje u EU.

- Sada svet mora čuti vapaje palestinske dece. Naša je dužnost da pružimo ruku pomoći tim nedužnim i potlačenim ljudima. To je ljudska dužnost - istakao je Erdogan.

Rekao je i da će predstojeći samit Organizacije islamske saradnje (OIC) u Rijadu biti ključan za napore za prekid vatre u Gazi.

- Turska želi da vidi mirnu Gazu kao deo suverene države Palestine s teritorijalnim integritetom i istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom unutar granica iz 1967. godine - poručio je Erdogan.

Ambasador Izraela u Hrvatskoj Gari Koren, podsetimo, izazvao je skandal kad je rekao da Hrvatska zbog takozvanog Domovinskog rata razume sa kime Izrael ima posla. Odmah je usledilo izvinjenje izraelskog ministra spoljnih poslova.

(Kurir.rs/Anadolija/Avaz)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading