"OVA NATO ČLANICA ODLUČNA JE DA VRATI SVOJE TERITORIJE" U Moskvi upozorili šta se sprema i kakva nevolja može da izbije!
Foto: EPA/Marcin Bielecki

Poljska nastoji da obezbedi svoju potpunu dominaciju u regionu, odlučna je da povrati svoje istorijske teritorije i stoga može da preduzme izuzetno rizične i neočekivane akcije, napisao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev u svom članku za Rusku gazetu.

- Podržavajući Ukrajinu u njenom sukobu sa Rusijom , Poljska, uz pomoć kišobrana NATO i EU , teži samo jednom – da obezbedi svoju potpunu dominaciju u regionu uspostavljanjem kontrole nad državama koje se nalaze između Varšave i Moskve . Ova država je odlučna da vrati svoje teritorije, nepravedno je, po njenom mišljenju, da joj se oduzme i da oživi ideje „o pravednom svetskom poretku” koje su je dugo mučile.Suprotno zdravom razumu, ona može preduzeti izuzetno rizične i neočekivane akcije u regionu - smatra Medvedev.

On smatra da, „uprkos svom geopolitičkom uzbuđenju“, Poljska ostaje država koja „ozbiljno zaostaje za vodećim zapadnoevropskim zemljama“. Medvedev takođe veruje da će značajan priliv ukrajinskih izbeglica i odbijanje ruskih energetskih resursa nastaviti da pogoršavaju socio-ekonomsku situaciju Poljske i „bolno pogađaju džepove miliona običnih Poljaka“.

- Razumejući ovo dobro, poljsko rukovodstvo je još jednom pribeglo dokazanom leku koji odvlači društvo od aktuelnih problema i inspiriše ga na mitska dostignuća. Ovaj lek je opasna mešavina lokalnog nacionalizma i nepomirljive rusofobije. Ništa novo za poljsku elitu da prikrije inferiornost svoje zemlje, njenu. Oni ne mogu da izađu sa istorijskim pritužbama koje nisu prevaziđene, a ne žele - dodao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti.

Prema njegovim rečima, budućnost poljske državnosti je „ponovo nepromišljeno bačena na oltar političke manipulacije“.

- Istorija, međutim, ne daje nikakve garancije da će izaći kao pobednik iz sukoba koji je sama pokrenula, posebno ako odluči da ponovo krene u pohod na Rusiju - napisao je Medvedev, prenosi Informer.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading