milan knežević
Foto: Printscreen/Youtube/Skupština Crne Gore

"Adrija" navodi da je za predsednika Skupštine predložen lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

Kada su u pitanju potpredsednici parlamenta, iz redova Evrope sad to će biti generalni sekretar te partije Boris Pejović, dok će u ime Demokrata to mesto pokrivati poslanica Zdenka Popović.

Opozicija još nije dostavila svog kandidata za ovo mesto.

Na dnevnom redu današnjeg zasedanja je i izbor predsednika i članova Administrativnog odbora Skupštine.

Navodi se da se očekuje da će Mandić, čim bude izabran, dati kratku pauzu, a zatim zakazati sednicu na kojoj bi bila izabrana 44. Vlada Crne Gore.

Mandatar Milojko Spajić u četvrtak je Skupštini dostavio predlog sastava i program rada nove vlade.

Međutim, došlo je do određenih promjena. Naime, zbog porodičnih razloga generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović prepustio je mesto ministra unutrašnjih poslova partijskom kolegi Danilu Šaranoviću.

15.04 - Prepucavanje Živkovića i Mandića; Živković izdali ste principe partije; Mandić: Znam šta Srbin u CG može da prihvati i shvati

Živković je kazao da bi bilo interesantno videti da ZBCG na narednom kongresu promijeni programske principe vezano za NATO.

"Mislim da bi to bilo osvešćujuće, otrežnjujuće za Crnu Goru. To bi za mene bilo evolutivno, revolucionarno za Crnu Goru, ali mislim da se neće desiti", kazao je on.

Mandić je odgovorio da on nije "zaplakao nijednu albansku ni bošnjačku majku".

"Ja znam šta može da prihvati i shvati Srbin u Crnoj Gori i kojim putem treba da idemo da bismo stigli do cilja. Pogledajte koje nasleđe nosite kao politička partija. Ono vas ograničava u tome da niko neće s vama", kazao je Mandić.

Poslanik Milan Knežević kazao je Živkoviću da su njega njegovi birači kaznili i da sada sjedi na mestu gde je nekada bio DF.

"Ako želite da budete dobar polkitičar, morate da se odreknete Đukanovićevog nadljeđa", kazao je on.

Mandić: Crnoj Gori trebaju druge poruke

Mandić je odgovarajući Živkoviću kazao je da danas Crnoj Gori trebaju druge poruke koje je spreman da sam nosi.

"A i vas savjetujem da ne napravite tu grešku da ostanete zarobljenik prošlosti. Nemamo nikoga bližega nego što smo mi jedni drugima", kazao je Mandić.

On je poručio da će poslati nove poruke koje su potrebne Crnoj Gori ako bude izabran.

Žalim zbog mnogih poruka, a Vama savjetujem da Vaš put bude različit od vaših prethodnika, a da ne oponašate opozciju koja je branila ideologiju u koju je čvrsto vjerovala", poručio je on.

Živković je kazao da bi bilo interesantno vidjeti da ZBCG na narednom kongresu promijeni programske principe vezano za NATO.

15.00 - Minut ćutanja za žrtve na Bliskom istoku

Na predlog poslanika SD-a Nikole Zirojevića poslanici su minutom ćutanja odali poštu stradalima na Bliskom istoku.

14.05 - DPS traži zastavu Ukrajine u parlamentu, odgovor Kneževića

Poslanik DPS Jevto Eraković inicirao da se u parlamentu postavi zastava Ukrajine koja će tu stajati do kraja agresije Rusije na tu zemlju.

Poslanik ZBCG Milan Knežević je kazao da bi glasanje trebalo odgoditi do izbora predsednika i dodao da bi onda trebalo postaviti sve zastave zaraćenih zemalja u svetu.

- Očekivano od Vas gospodine Kneževiću. Ako se Crna Gora zalaže za evropski put, smatram da to ovako na simboličan način treba pokazati - kazao je on.

Knežević mu je odgovorio odmah.

- Gospodine Erakoviću, imamo mi dovoljno naše šoge da se ne bavimo problemima čitavog sveta. Što se nas tiče možete ovde staviti sliku i Mila Đukanovića i Milana Roćena koji su nam trasirali put ka Rusiji, a iznad Putinovu, Šojguovu i Lavrovljevu, jer da nije bilo njih nikada ne biste mogli da dobijete privatnu državu koja je sada u krhotinama - odgovorio je Knežević.

12.15 - Komite najavile protest protiv izbora Mandića i to satima nakon planiranog glasanja

Crnogorska Borba navodi da su oni snedavno u saopštenju pozvali "na okup".

- Na okup, jer verujemo da je sada važnije, i nego ikad važno, da nastupamo ujedinjeni i izrazimo svoje nezadovoljstvo ovakvim razvojem događaja, koji će trajno unakaziti slobodarski i antifašistički lik ove zemlje. Izbor četničkog vojvode Mandića kap je koja je prelila čašu i ostaće trajna bruka i mrlja u crnogorskom milenijumskom trajanju - ističe Forum slobodnih građana.

Borba navodi da je, ipak, interesantno da komite organizuju protest u 18h iako se očekuje da Mandićev izbor bude mnogo ranije, u toku dana.

12.04 U toku sednica Skupštine Crne Gore

Danas se bira Administrativni odbor i prema saznanjima Portala "RTCG" predsednica će biti nezavisna poslanica Jelena Nedović.

Konstatovane su ostavke na poslanička mesta koje su dostavili Tihomir Dragaš, Stevan Katić, Nihad Canović, Marko Kovačević, Milutin Đukanović,Vesko Delić i Genci Nimanbegu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading