Vladimir Putin i Viktor Orban
Foto: AP/Grigory Sysoyev (POOL)

Ruska Federacija razvija odnose sa Mađarskom, uprkos geopolitičkim ograničenjima i činjenici da se stavovi Ruske Federacije i Mađarske ne poklapaju uvek, istakao je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom u Pekingu.

I pored toga što su u današnjim geopolitičkim uslovima mogućnosti za održavanje kontakata i razvoj odnosa veoma ograničene, Rusija ipak uspeva da razvija odnose sa mnogim evropskim zemljama, ističe Putin i dodaje da je Mađarska jedna od njih.

"Odnosi Mađarske i Rusije poslednjih decenija građeni su isključivo na osnovu uzajamnih interesa sa osloncem na sve pozitivno što smo nasledili iz prošlosti", naglašava ruski predsednik.

Vladimir Putin i Viktor Orban

Grigory Sysoyev (POOL)

 

 

Podsetio je na trgovinsko-ekonomsku saradnju koja je prošle godine značajno povećana, dostigla je preko 80 odsto. Doduše, ove godine je u prvih sedam meseci zabeležen pad od minus 35 odsto, ali, kako naglašava Putin, još uvek ima razloga za razmatranje dodatnih koraka koji će pozitivno uticati na ovaj proces uticalo na pozitivan način.

Putin je pozvao Orbana da, pored pitanja vezanih za bilateralne odnose, razgovaraju i o situaciji u svetu i Evropi, prenosi Kremlj. "Znamo da se naši stavovi ne poklapaju uvek, ali imamo priliku da razmenimo mišljenja, što je, po mom mišljenju, izuzetno važno", poručio je Putin.

O dobrom razvoju rusko-mađarskih odnosa posvedočio je i mađarski premijer koji je istakao da se sa Putinom od 2009 godine sreo ukupno 13 puta. "Bilo je težih susreta, ali ovako teškog, kao što je današnji, još uvek nije bilo", poručuje Orban na početku sastanka.

Mađarska nikada nije želela da se suprotstavi Rusiji, naglašava Orban i dodaje da je cilj Mađarske zapravo uvek bio uspostavljanje i širenje kontakata.

Vladimir Putin i Viktor Orban

Grigory Sysoyev (POOL)

 

 

"Međutim, zbog Specijalne vojne operacije u Ukrajini i sankcija, naši odnosi su, nažalost, mnogo stradali. To je duboko uticalo na osnovu koju smo vi i ja zajedno izgradili", poručuje Orban.

"Gospodine predsedniče, vi znate kakva je Mađarska, znate njene mogućnosti. Mađarska radi sve što je u njenoj moći. Pokušavamo da spasemo sve što možemo od naših bilateralnih kontakata. Zainteresovani smo da podržimo ovu saradnju ne samo na nivou dijaloga, već i u ekonomskom planu, sve dok je to moguće", pojašnjava mađarski premijer.

Zahvalio se ruskom predsedniku na saradnji sa državnom korporacijom za atomsku energiju "Rosatom", koja je i dalje dobar partner Mađarske, kao i na saradnji sa "Gasporomom", koji je ispunio sve obaveze iz sporazuma.

"Uspeli smo da sačuvamo mnogo od onoga što smo prethodno postigli. Niko ne voli kada se rezultati njegovog rada poništavaju iz razloga za koje on uopšte nije kriv", zaključuje Orban.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading