DODIK 16. OKTOBRA NA PRVOM ROČIŠTU PRED SUDOM BiH: Odbijeni svi prigovori odbrane
Foto: AP

Dodik bi tada trebalo da se izjasni o krivici, koju mu na teret stavlja Tužilaštvo BiH u optužnici podignutoj protiv njega.

Dodikova advokati u prigovorima su tvrdili da krivično delo za koje je Dodik optužen, odnosno nesprovođenje odluka visokog predstavnika "ne postoji, jer je (visoki predstavnik u BiH Kristijan) Šmit nelegalan".

Sud BiH je ranije u dva puta odbio zahtevi Dodikove odbrane za izuzeće sutkinje Јasmine Dedović - Ćosić, koja je potvrdila optužnicu.

Dodikov advokat Goran Bubić smatra da Dodik "neće imati pravično suđenje", jer Dodik nije dao saglasnost za kandidaturu Dedović - Ćosić za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, u vreme kada je bio član Predsedništva BiH.

Posle Dodikovog izjašnjenja o krivici glavni poretres, kako je ranije potvrđeno iz Suda BiH, vodiće sudija koji će biti određen slučajnim odabirom.

Dodik i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloš Lukić optuženi su za nesprovođenje i nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita.

Visoki predstavnik u BIH Kristijan Šmit je 1. jula nametnuo izmene Krivičnog zakona BiH, prema kojima se bilo koje službeno lice koje ne izvršava i ne poštuje odluke visokog predstavnika, može kazniti zatvorskom kaznom od šest meseci do pet godina.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading