predsednik republike srpske
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/ Al Jazeera Balkans

Teslićani koji su se vraćali iz Doboja sa protesta podrške institucijama Republike Srpske napadnuti su sinoć u centru federalne opštine Jelah. Vozila i autobusi su prvo udarani šakama, nakon čega su gađani predmetima.

Dodik je sve što radi političko Sarajevo sa strancima ocenio kao nadmenost koja generiše probleme u BiH.

"Oni su zabranili da se priča o graničnoj liniji razgraničenja u BiH, kako to piše u Aneksu dva Dejtonskog mirovnog sporazuma, tvrdeći da je to neka administrativna linija", ocenio je Dodik.

On je pojasnio da u Aneksu piše da je to granična linija razgraničenja između Republike Srpske i Federacije BiH i da ne treba da se nikome trajno zabrani prolaz.

"To je tačno, ja se slažem sa tim i da niko ne sme biti napadnut. I niko u Republici Srpskoj nije napadnut, napadnuti smo mi u FBiH. Sad treba da kažemo da je u redu? Nije u redu. Dokle mislite da je naša trpeljivost?", upitao je Dodik.

On je ukazao da sve to govori o iracionalnoj atmosferi gde se, kako kaže, raznim akcijama međunarodnog faktora, u udruženom zločinačkom poduhvatu američkog ambasadora Majkla Marfija, britanskog ambasadora Džulijana Rejlija, Kristijana Šmita i političkog Sarajeva, pokušava Republici Srpskoj oteti imovina.

Dodik je naveo da su sada izlobirali i sramnu odluku od "tog nekog veća takozvanog suda u Strazburu", u kojoj ne postoje Srbi kao Srbi, nego, kako je rekao, kao smutljivi građani koji treba da od sreće skaču dva metra uvis zato što je neko smislio najbolje rešenje "za nas".

Dodik je napomenuo da ta odluka nikad neće biti sprovedena, ocenjujući i da bi bilo dobro da se Marfi povuče sa ovih prostora sa svojom politikom i mišljenjem šta Srbi treba da rade.

Predsednik Republike Srpske je napomenuo da u svemu tome nije cilj samo pojedinac, Srbin, nego je reč o kompletnom napadu na Republiku Srpsku.
Dodik je naglasio i da Republika Srpska nije za sukob, ali da ima načine kako da odgovori na napade i provokacije.

Nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zabranilo za juče najavljeni protest u organizaciji Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH ispred Suda i Tužilaštva BiH "zbog neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbednosnih razloga", održani su mirni protesti na entitetskoj granici u Istočnom Sarajevu, Doboju, Loparama i u Hercegovini, odnosno Nevesinju.

Građani su na pola časa obustavili saobraćaj kako bi iskazali nezadovoljstvo zabranom protesta u Sarajevu i pružili podršku predsedniku RS i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika" Milošu Lukiću, protiv kojih je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading