Sergej Lavrov
Foto: Alo/Shutterstock

Zbog toga, kako kaže, potrebno je da dođe do određenih promena. 

Kako je objasnio, "nije potrebno samo da dođe do što hitnijeg prestanka borbi, već je potrebno posvetiti posebnu pažnju i uzrocima zbog kojih palestinski problem nije rešen već više godina, iako po tom pitanju postoje već dogovorena rešenja u okviru UN".

"Siguran sam da Arapska liga i Rusija mogu da doprinesu rešenju problema, i to pre svega zaustavljanju stradanja civila", rekao je Lavrov, dodajući da je Moskva spremna da razgovara sa svima koji su iskreno zainteresovani da dođe do stabilnog mira na Bliskom istoku i da se stvori Palestinska država, što zahtevaju i Ujedinjene nacije.

Ministar je, osim toga, naglasio da saradnja Moskve i Arapske lige traje već 20 godina, jer je memorandum o razumevanju potpisan 2003. godine. 

Predsednik Arapske lige sa svoje strane je izjavio da je za poslednjih 12 godina arapski svet bio podvrgnut događajima bez presedana, koja su izazvala dešavanja u regionu.

"Našem regionu je potreban procvat koji mi ne vidimo", dodao je on i istakao da je sada potrebno pronaći hitno rešenje za situaciji u Gazi.

"Svi smo protiv toga što pate civili sa ove ili one strane", priznao je on, objasnivši da se "u potpunosti" slaže s Lavrovom da je što pre potrebno postići prekid vatre. 

 

Takođe, predsednik Arapske lige upozorava da poslednji i prošlogodišnji događaji pokazuju da bi palestinska problematika mogla da eskalira i ubuduće.

Navodi da je za poslednjih šest meseci gledao kako se Palestinci svakodnevno muče i ubijaju.

"Svakoga dana su ubijali od troje do petoro mladih Palestinaca na zapadnim obalama reke Jordan". Takođe, često su organizovali provokacije koje su se ticale svetinja.

"Zahtevamo formiranje političkih perspektiva, koje bi dovele do razrešenja palestinsko-izraelskog konflikta". Osuđujemo nasilje, ali sa obe strane, zaključio je on, prenosi RT Balkan. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading