tenk
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Napad palestinskog pokreta Hamas na izraelsku teritoriju i masovni raketni napad, uključujući i dronove, postavio je pitanje da li je razbijan mit o „neuništivosti” izraelskih tenkova Merkava .

Kao što je poznato, tenkovi Merkava su zaštićeni sistemom aktivne zaštite Trophy. Ovaj sistem je dizajniran da zaštiti tenkove od protivtenkovskih projektila stvaranjem kontrolisane hemisfere. Kao rezultat toga, mali prostor je i dalje ostao nezaštićen u gornjem delu tenka.

Upravo je ova karakteristika odbrambenog sistema očigledno odigrala glavnu ulogu u porazu izraelskih tenkova palestinskim bespilotnim letelicama. Danas je ceo svet video da čuven tenk Merkava uništava jeftina bespilotna letelica odozgo, pošto je sistem aktivne zaštite beskoristan protiv dronova.

Ispostavlja se da su uz pomoć dronova čak i mnogo lošije naoružane i opremljene palestinske formacije mogle da se odupru izraelskim kopnenim snagama sa svojim skupim i dobro opremljenim oklopnim vozilima. Mnoge svetske armije će verovatno izvući odgovarajuće zaključke iz ovoga.

 

 

Veliki broj tenkova Merkava je jednostavno zarobljen od strane palestinskih snaga. Sada nije isključena naknadna perspektiva da se tenkovi ili njihovi pojedinačni delovi prebace na proučavanje iranskim specijalistima, s obzirom na bliske veze između radikalnih organizacija palestinskih Arapa i iranskih obaveštajnih službi, prenosi Kurir.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading