POPIS U CRNOJ GORI: Ovo su kazne za popisivače i građane koji daju netačne podatke
Foto: Printscreen/tvRTV

Kako je rekla, prijave za popisivače su u toku i za sada je manjak prijavljenih u devet opština. Istakla je da Uprava za statistiku ne može odlagati popis, te da sve za sada ide po planu, da se poštuju svi rokovi.

Remiković je objasnila da je kazna od 100-500 eura ista i za nesavesne popisivače i za građane koji ne daju tačne podatke. Naglasila je da se mora odgovoriti na sva pitanja.

„Kada je reč o etničko-kulturološkim pitanjima odgovor „lice se nije izjasnilo“ je tačan odgovor. Lice može da se ne izjasni kada je reč o etničko-kulturološkim pitanjima i invaliditetu“, kazala je ona.

Remiković je saopštila da u pojedinim opštinama ima više kandidata za popis nego što je potrebno, dok u drugima kao što su Kotor, Šavnik, Budva, Cetinje, Nikšić, Bar, Podgorica, Tivat i Zeta za sada nema dovoljno prijavljenih popisivača.

„Iskoristila bih ovo gostovanje da apelujem na mlade ljude, ali i na zaposlena lica da se jave“, kazala je ona.

Rad popisivača plaća se po listiću i u zavisnosti koliko podataka prikupi, toliko će zaraditi.

„Jedan popisni krug koji je u gradskom delu, ima oko 100 domaćinstava i kod kojih se popisuje stan i svako lice u stanu. Stan ima tri člana u proseku. Kada se sve to sabere za jedan popisni krug, popisivač može da zaradi 500-600 eura za tih 10 do 15 dana. Ukoliko to završi ranije, on ima mogućnost da dobije drugi popisni krug i zaradi dodatno“, objasnila je direktorica Monstata.

Kada je reč o selima koja imaju manje od 50 stanovnika, dobija se fiksni iznos kako bi se popisivač stimulisao.

Objašnjava da nije dobro tumačenje preporuka Ujedinjenih nacija da u istoj godini ne treba održavati popis i izbore, već da se to odnosi na kampanju.

„Preporuka je da se ne preklapaju kampanje za izbore i popis kako se građani ne bi zbunjivali šta je jedno, a šta drugo“, kaže Remiković.

Objašnjava da Uprava za statistiku ne može da odlaže popis i da je to posao Vlade.

„Uprava za statistiku je profesionalan, nezavistan organ koji svoj posao radi na osnovu zakona i podzakonskih akata. Dokle god su na snazi ova dokumenta, za Upravu za statistiku popis je od 1-15. novembra. I kada pitate da li će popisa biti, što se tiče Uprave a statistiku, hoće dokle god se ne promijene ta dokumenta. Ukoliko Vlada donese drugačiju odluku, naravno da će je Uprava za statistiku shodno tome i kanalisati“, kaže ona.

Na komentar da podaci popisa nisu validni i da su ga neke zemlje ukinule, ona je kazala da je popis na koji god način da se prikupljaju podaci.

„U zemljama koje ne sprovode tradicionalan popis, samo se na drugačiji način prikupljaju podatke. Oni koriste administrativne izvore, odnosno vrše registarski popis“, kazala je ona.

Popisne komisije su formirane u svim opštinama. Oglas je kasnio jedino u opštini Tuzi.

„Naši rokovi idu svi po planu“, kazala je ona.

Optužuje političare da svojim nesmotrenim izjavama zbunjuju građane šta je popis i šta on donosi.

„Informacije koje dobijamo popisom donose neko faktičko stanje svidelo se ono nekom ili ne“, istakla je direktorica Monstata.

Metodologija za sprovođenje popisa je usvojena i ona će naredne sedmice biti predočena javnosti.

„Slušajte poruke Uprave za statistiku i jedino je to tačna informacija“, zaključila je ona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading