dajkovic
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

On je rekao da je popis stanovništva, koji će biti održan od 1. do 15. novembra, važan iz više razloga, a pre svega zato što jedna nacionalna zajednica na osnovu dobijenih podataka iz popisa ostvaruje svoja prava po različitim osnovama.

- Govoreći o političkom kontekstu, najveća važnost predstojećeg popisa je u činjenici da je svaki prethodni bio, siguran sam, u određenoj meri fingiran u korist Mila Đukanovića. Zato je više nego važno da se građani izjasne o svom identitetu na fer i slobodan način - rekao je Dajković.

On je istakao da bi procenat stanovištva koji govori o tome koliko građana se služi srpskim jezikom trebao da pokaže institucijama kolika je nepravda to što je srpski jezik - jezik drugog reda u Crnoj Gori.

- Nadam se da će se takve nepravde ispraviti kad napismeno dobijemo potvrdu da je srpski jezik većinski jezik u Crnoj Gori - rekao je Dajković za portal IN4S.

On smatra da je od ogromnog značaja da na popisu budu pitanja poput etničke pripadnosti, maternjeg jezika i veroispovijesti.

- Mi nismo krompiri koje treba količinski prebrojati, pa gurnuti u džakove i gajbe - poručio je Dajković.

On je pozvao građane Crne Gore da se izjasne onako kako su se izjašnjavali njihovi preci - ni manje, ni više od toga.

Na popisu stanovništva u Crnoj Gori biće pitanja i o nacionalnosti, veri i jeziku. Održavanje popisa koštaće 4,7 miliona evra.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading