Izbeglice u Nagorno-Karabahu
Foto: AP/Vasily Krestyaninov (STR)

Nagorno-Karabah imao je 120.000 Jermena, od čega se 100.000 već iselilo, a šef Agencije UN za izbeglice, Filipo Grandi, rekao je da mnoge izbeglice nisu u dobrom stanju.

"Mnogi su gladni, iscrpljeni i potrebna im je hitna pomoć", istakao je on.

Hapšenje Jermena


Azerbejdžan nastavlja svoju politiku hapšenja lidera Arcaha i u petak je uhapsio dvojicu vojnih čelnika. Bivši zamenik komandanta Vojske odbrane Arcaha, general-major Davit Manukjan, uhapšen je i određen mu je pritvor. Prema saopštenju Službe državne bezbednosti Azerbejdžana, Manukjan se optužuje za terorizam, nelegalno posedovanje i transport oružja i municije, formiranje oružanih grupa i ilegalni prelazak granice.

Izbeglice u Nagorno-Karabahu

Vasily Krestyaninov (STR)

 

Azerbejdžanske vlasti uhapsile su i bivšeg komandanta Armije odbrane, general-potpukovnika Levona Mnacakanjana, na ilegalnom kontrolnom punktu u Lačinskom koridoru. Ova poslednja hapšenja usledila su nakon pritvaranja bivšeg državnog ministra Arcaha Rubena Vardanjana, koji je na sličan način uhapšen u sredu na Lačinskom koridoru i osuđen na četiri meseca istražnog zatvora.

Lider veterana Arcaha i savetnik predsednika Arcaha, David Babajan, objavio je u četvrtak zloslutnu poruku na društvenim mrežama, rekavši da putuje u Šuši da bi se pretvorio u azerbejdžanske vlasti.

Pašinjan 2020. potpisao predaju Nagorno-Karabaha Azerbejdžanu


Sekretar Saveta bezbednosti Jermenije Armen Grigorjan odgovorio je na nedavnu izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina, napominjući da izjava od 9. novembra 2020. potpisana između Jermenije, Azerbejdžana i Rusije još nije otkazana.

EGZODUS ZABORAVLJENOG NARODA Ko je kriv za užasnu sudbinu Nagorno-Karabaha

EPA

 

Putin je, posebno, rekao da je Jermenija praktično priznala Karabah kao deo Azerbejdžana, a ako je Jermenija preduzela ovaj korak, šta bi onda trebalo da uradi Moskva? Saopštenje od 9. novembra 2020. godine je validno, i ako postoji želja, ako postoji politička volja, sva pitanja u vezi sa trenutnom situacijom mogu da se reše, jer današnja kriza, zatvaranje koridora Lačin regulisano je saopštenjem od 9. novembra 2020. godine i sa ove tačke gledišta niko nije otkazao izjavu od 9. novembra, rekao je Grigorjan. „Verujem da izjava od 9. novembra pruža priliku da se reše svi problemi aktuelne krize".

Jermeni se uzdaju u pomoć Rusije

Stav Jermena o nastaloj situaciji je jasan. 

"Pašinjan i svi Jermeni koji misle kao on moraju biti uhapšeni. Ideja da će Amerika zaštititi Jermeniju je smešna. 99,99% Amerikanaca ne može pronaći Jermeniju na mapi. Rusija i samo Rusija mogu zaštititi Jermeniju, ali zašto bi bilo koji Rus dovodio svoj život u opasnost kada se Jermenija odnosi prema Rusiji s nepoštovanjem? Jermenija mora da se oslobodi svih pro-Amerikanaca, da moli Rusiju da zaustavi Turke i da se onda ponaša kao lojalan i veran saveznik Rusije. Nema drugog načina".

 

Kako je Nikol Pašinjan došao na vlast


8. maja, prodemokratski demonstrant Nikol Pašinjan imenovan je za privremenog premijera Jermenije. On je prvi put privukao pažnju kao student novinar 1990-ih, boreći se protiv korupcije i ukorenjene elite. Kasnije je osnovao i uređivao vodeće opozicione novine u zemlji i nakratko je bio u zatvoru 2009. zbog učešća u uličnim protestima.Osnovao je sopstvenu stranku Građanski ugovor, koja je izabrana u parlament kao deo opozicione koalicije 2017.

U aprilu je Pašinjan vodio desetodnevne demonstracije širom zemlje protiv Serža Sargsjana, koji je imenovan za premijera nakon što je deceniju proveo kao predsednik. Demonstranti su rekli da je Sargsjan, koji ima bliske veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, zloupotrebio sistem da bi se držao vlasti. Otkako je na vlasti pokazuje da je više okrenut EU nego Rusiji, zbog čega su se mnogi plašili da će ući u sukob sa Vladimirom Putinom. To je i učinio.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading