DOTERALO CARA DO DUVARA Rusija troši lude svote novca na naoružanje, finansiranje vojske za 70% veće nego prošle godine
Foto: EPA/Alo Ilustracija/EPA

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarisao je povećanje u četvrtak, nakon objavljivanja nacrta budžeta ruskog ministarstva finansija za 2024. godinu, koji ukazuje na porast rashoda za odbranu od 68 odsto u odnosu na 2023. godinu.

Ministarstvo je predložilo da se izdvoji do 10,77 biliona rubalja (111,04 milijarde dolara) za „nacionalnu odbranu“, što je skoro 70 odsto više nego prošle godine.

Upitan da prokomentariše tokom konferencijskog poziva u četvrtak, Peskov je rekao: „Očigledno je da je takvo povećanje apsolutno neophodno jer živimo u stanju hibridnog rata, nastavljamo specijalnu vojnu operaciju. Mislim na hibridni rat koji je vođen protiv nas. A ovo zahteva visoke troškove."

Ministar finansija Anton Siluanov istakao je primarni fokus budžeta na vojnu potrošnju kada je upitan o prioritetima ruskog budžeta za 2024. na finansijskom forumu u Moskvi u četvrtak.

„Struktura budžeta pokazuje da je glavni akcenat na obezbeđivanju naše pobede — vojske, odbrambenih kapaciteta, oružanih snaga, boraca — sve što je potrebno za front, sve što je potrebno za pobedu nalazi se u budžetu“, rekao je Siluanov.

"Ovo je značajno opterećenje za naš budžet. Ali ovo je definitivno naš prioritet", dodao je on.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je Sjedinjene Države i druge saveznike koji pružaju pomoć Ukrajini da su „direktno u ratu“ sa Rusijom.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading