KO JE UNIŠTIO SEVERNI TOK? Kremlj izneo NEVEROVATNE podatke: Svi izveštaji ukazuju na iste krivce!
Foto: EPA/SERGEY GUNEEVSPUTNIK/KREMLIN / POOL

Američki novinar Simor Herš, dobitnik Pulicerove nagrade, koji se bavio istragom o diverzijama na gasovodima, objavio je juče, na godišnjicu terorističkog akta, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika, da je Bajdenova administracija donela odluku o diverzijama strahujući da će izgubiti uticaj na Nemačku i zapadnu Evropu zbog isporuka jeftinog gasa iz Rusije.

Herš je takođe naveo i da nikakve važne informacije o misiji u SAD nisu unošene u kompjuter, te da su američke vlasti sakrile tragove učešća Amerikanaca u terorističkom napadu na gasovode.

- Ovde nije važno ko je šta unosio u kompjuter, već je bitno što su, defakto, ovaj teroristički akt protiv kritični važne energetske infrastrukture, koja, između ostalog, pripada i međunarodnoj zajedničkoj kompaniji, na ovaj ili onaj način, organizovale SAD i Velika Britanija. One su na ovaj ili onaj način umešane u ovaj teroristički akt - istakao je portparol.

Heršove informacije se poklapaju sa ruskim

Prema njegovim rečima, informacije američkog novinara Simura Herša o diverziji na gasovodima se u osnovi poklapaju sa onima koje imaju i ruske specijalne službe.

- Ne znamo koji su izvori gospodina Herša, ali se informacije koje je on objavio, u svojoj osnovi i u svakom slučaju, nesumnjivo poklapaju sa onim podacima koje imaju naše specijalne službe - naglasio je Peskov.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da je američka administracija dužna da odgovori na navode istrage američkog novinara o napadima na gasovode „Severni tok“.

Eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ dogodile su se istovremeno 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o namernoj diverziji, a Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak zbog međunarodnog terorizma.

Operater gasovoda, kompanija „Nord strim AG“ saopštio je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena.

(Informer)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading