NEBENZJA RASKRINKAO PLAN SAD Evo zašto je naređeno da se uništi Severni tok 2
Foto: EPA/EPA-EFE/JASON SZENES

"U stručnoj zajednici se pojavljuje sve više dokaza da je uništavanje Severnog toka delo Vašingtona, koji je počinio ovaj nečuven zločin, vođen sebičnom željom da učvrsti dominaciju u Evropi, kojoj su preko potrebni ruski resursi", kazao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

Kako je istakao, tu se ne radi o nekoj vrsti "huliganske šale", već o terorističkom napadu koji je pogodio međunarodnu infrastrukturu gasovoda i izazvao teške ekonomske i ekološke posledice za jedan broj država.

"Ne sumnjam da ćemo ponovo čuti od naših zapadnih kolega da Rusija navodno odvlači pažnju Saveta od ozbiljnijih problema, insistiranjem da se razgovara o terorističkom napadu na Severni tok. Njihova taktika je jednostavna i razumljiva - da se odugovlači što duže, idealno još godinu, dve, tri, a onda da konstatuju da nakon toliko godina, istraga više nije moguća", ukazao je.

Nebenzja je poručio zapadnim zemljama da na to ne gube vreme i trud i da su svi takvi pokušaji osuđeni na propast.

Ruski diplomata je istakao da će Ruska Federacija "nastaviti da se zalaže za objektivno i temeljno utvrđivanje svih okolnosti onoga što se desilo uz obavezno uključivanje ruskih istražnih organa i zainteresovanih strana, kao i privođenje pravdi nalogodavaca i izvršioca te sabotaže".

"Za to ćemo koristiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju, uključujući i Savet bezbednosti", naglasio je.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading