Saudijska Arabija
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman izjavio je da Saudijska Arabija prelazi na mnogo snažnije zaštitne mere i provere Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), nego što je to ranije činila, a prema Protokolu o malim količinama (SKP) agencije, IAEA izuzima zemlje sa malo ili nimalo nuklearnog materijala od inspekcija i zahteva za transparentnosti, prenosi Si-En-Bi-Es.

''Kraljevstvo je nedavno donelo odluku da ukine svoj Protokol o malim količinama i da pređe na sprovođenje sveobuhvatnog sporazuma o zaštitnim merama. Kraljevstvo je kroz svoju politiku o atomskoj energiji posvećeno najvišim standardima transparentnosti i pouzdanosti'', rekao je Abdulaziz bin Salman Al tokom obraćanja na godišnjoj konferenciji IAEA u Beču ranije ove sedmice. IAEA je poslednjih nekoliko godina pritiskala Arabiju i druge zemlje pomoću SKP da pređu na Sporazum o sveobuhvatnim zaštitnim merama (CSA).

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi je naveo da su te zemlje predstavljale ''slabosti'', usled globalnih nastojanja da se nuklearni programi ne proširuju. Saudijska Arabija trenutno ima mali nuklearni reaktor i istraživačku jedinicu uspostavljenu uz pomoć Argentine, koji još nije pušten u rad, a prelazak na CSA omogućiće Rijadu pristup materijalu potrebnom za nuklearnu fisiju i pokretanje reaktora, što bi Arabiju učinilo drugom arapskom zemljom na svetu sa programom nuklearne energije posle Ujedinjenih Arapskih Emirata.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading