Protest u Seulu zbog ispuštanja vode iz Fukušime
Foto: AP/Ahn Young-joon (STF)

Učesnici su uzvikivali slogane "Odmah zaustavite ispuštanje kontaminirane vode" i "Zabranite uvoz svih japanskih morskih proizvoda", pozivajući vladu Južne Koreje da podnese tužbu Međunarodnom sudu pravde protiv japanske vlade.

Posle jednoipočasovnog mitinga, demonstranti su juče marširali oko pet kilometara u centru Seula do predsedničke kancelarije.

Sedam od 10 građana Južne Koreje protivi se ispuštanju prerađene radioaktivne vode iz Fukušime koje vrši Japan, navodi se u istraživanju komapnije ''Riserč vju''.

Protest u Seulu zbog ispuštanja vode iz Fukušime

Ahn Young-joon (STF)

 

 

Pogođena masivnim zemljotresom i cunamijem koji je usledio u martu 2011. godine, nuklearna elektrana Fukušima pretrpela je topljenje jezgra i kontaminirala je ogromnu količinu vode radioaktivnim supstancama zbog hlađenja nuklearnog goriva.

Japan je 24. avgusta, uz saglasnost međunarodnih regulatornih tela, uključujući i Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA), počeo da ispušta prerađenu otpadnu vodu u Tihi okean.

Ranije su mediji preneli da je antijapansko raspoloženje u Kini poraslo nakon ispuštanja prečišćene radioaktivne vode iz Fukušime u more, a zabeleženi su i sve učestaliji slučajevi pretećih telefonskih poziva i apela na internetu da se bojkotuju japanski proizvodi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading