veštačka inteligencija
Foto: Shutterstock/shutterstock

Analitičari kompanije „Forester“ sproveli su istraživanje koliko će veštačka inteligencija uticati na radna mesta u SAD, a njihovi nalazi poklapaju se sa istraživanjem koje je sproveo IBM. Prema studiji „Forestera“, veštačka inteligencija direktno će uticati na 11 miliona radnih mesta, što se odnosi na prekvalifikaciju i usavršavanje postojećih radnika za korišćenje alata veštačke inteligencije u svakodnevnom radu.

Veštačka inteligencija direktno će zameniti 2,4 miliona zaposlenih, navode oni, ali, iako je reč o velikoj brojci, ona je daleko umerenija u odnosu na prethodna predviđanja stručnjaka.

Samo u ovoj godini, veštačka inteligencija zameniće 90.000 radnika u SAD, navodi se u studiji, što je 9,3 odsto svih radnih mesta koja su ugašena zbog automatizacije.

Poslovi na koje će veštačka inteligencija najviše uticati (ali ne i da će ih nužno zameniti) jesu asistenti u naučnim istraživanjima, autori tekstova, pisci tekstova, kopirajteri, lektori, istraživači društvenih nauka...

- Studija je pokazala da veštačka inteligencija više utiče na poslove za koje je potrebno više obrazovanje, i za koje su plate veće, dok će oni sa nižim obrazovanjem, poput radnika u transportu, na građevini i u skladištima, manje osetiti uticaj veštačke inteligencije - navode strani mediji.


(Sputnjik)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading