DVE NATO ČLANICE POTPISALE SPORAZUM SA NEMAČKOM Kupuje se raketni PVO sistem
Foto: Alo/shutterstock

Sporazum je potpisan na sastanku ministara odbrane u nemačkom gradu Retenbahu i uključuje, kako su naveli zvaničnici, prodaju odbrambenih sistema IRIS-T u vrednosti od milijardu evra koje proizvodi nemačka kompanija Diel defense, preneo je Rojters.

Estonija i Letonija su ranije potpisale pisma o namerama da se pridruže Inicijativi Nebeski štit, zajedničkom sistemu protivvazdušne odbrane koji je Nemačka predložila 2022. godine nakon početka ruskog rata protiv Ukrajine. Projekat trenutno uključuje 16 država članica NATO, Švedsku pozvanu u NATO, kao i neutralne države Austriju i Švajcarsku.

Potpisivanjem današnjeg sporazuma Nemačka će zameniti SAD kao najvećeg odbrambenog partnera Estonije, rekao je estonski ministar odbrane Hano Pevkur. Letonska ministarka odbrane Inara Murniece rekla je da je za njenu zemlju to bila najveća vojna kupovina od sticanja nezavisnosti. Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus pozdravio je zajedničku kupovinu rekavši da će to "bez sumnje ojačati evropsku protivvazdušnu odbranu".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading