protest skoplje
Foto: Alo/Printscreen/Yotuube

Protest građana usledio je nakon što je makedonsko Tužilaštvo proteklog vikenda otvorilo predistražni postupak nakon medijskih napisa da se imunoterapija citostaticima, od kojih zavisi život obolelih od raka, stalno odlaže, te da su u više navrata zaposleni u klinici uhvaćeni u krađi i preprodaji neophodne i skupe terapije.

Transparentima "Ubijaš za profit", "Koliko vredi ljudski život", "Onkologija=profit", građani zahtevaju da ovaj slučaj ne ostane nerešen a odgovorni nekažnjeni.

Neki od okupljenih ofarbali su ruke crvenom farbom, a crvenom bojom krupnim slovima na ulici ispred Vlade ispisali: Ubice.

"Bilo je mnogo sličnih slučajeva u zdravstvu, i niko se nije oglasio“, rekao je jedan od prisutnih, koji je nedavno izgubio majku obolelu od raka dojke.

Protest je nastavljen šetnjom do Ministarstva zdravlja.

Makedonski premijer Dimitar Kovačevski je, povodom tvrdnji o prodaji citostatika, rekao da "neće biti zaštićenih", i zatražio da se slučaj ne politizuje. Protesti građana su dobrodošli, prema njegovim rečima, jer se na taj način vrši dodatni pritisak da se slučaj reši.

Direktorka Klinike za onkologiju, s druge strane, tvrdi da svaki pacijent dobija propisanu terapiju, i tvrdi da je neodgovorno i opasno rušiti poverenje pacijenata koji se trenutno leče na klinici.

"Apelujemo da se ne šire neistine, da se ne podstiču uznemiravanje i mržnja, već da se pomogne svim institucijama da se slučaj reši što pre. Počinioci krivičnog dela imaju ime i prezime. Želim da vas uverim da je naš fokus bezbednost pacijenata", rekla je v. d. direktora Klinike za onkologiju Violeta Klisarovska.

Klinika za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra "Majka Tereza" u Skoplju našla se u središtu skandala zbog tvrdnji da je osoblje te bolnice pacijentima davalo citostatike razblažene fiziološkim rastvorom. Citostatici su, navodno, završili na Kosovu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading