Stevo Panderovski
Foto: AP/STRAHINJA AĆIMOVIĆ (STF)

Veliki skandal trese zdravstveni sistem Severne Makedonije. Nakon tvrdnji da su onkološki pacijenti neadekvatno lečeni otvorena je istraga.

Istražni organi pretresli su ne samo Kliniku za onkologiju, već su domove zaposlenih. Oduzeti su im računari, dokumentacija i sve što bi moglo da pomogne u razrešavanju ovog slučaja.

Pretresi su deo preliminarne istrage koju je Tužilaštvo otvorilo nakon niza tekstova u nedeljniku Fokus o postojanju razrađene kriminalne mreže zaposlenih na Klinici za onkologiju koji su preprodavali skupu terapiju uvodeći u sistem fiktivne pacijente.

Neki od pacijenata su, prema tvrdnjama ovog lista, umesto potrebne terapije dobijali terapiju razblaženu fiziološkim rastvorom, a ostatak te skupe biološke terapije završavao je na crnom tržištu, odnosno, prema nezvaničnim informacijama lista, na Kosovu.

Sabotaža sistema 

Prema pisanju medija, Klinika za onkologiju sabotirala je novonabavljeni sistem za praćenje i bezbedno čuvanje citostatika. KATO sistem je trebalo da stavi tačku na sistem ručnog doziranja, a ideja je bila da se spreči gubitak doza, da se obezbedi tačno doziranje bez greške i bezbedno skladištenje citostatika.

Sloboden pečat objašnjava da je sa KATO sistemom bilo nemoguće ukrasti citostatik ili smanjiti nečiju dozu, bilo krađom ili greškom.

Iako je taj sistem poreske obveznike koštao 350.000 evra i 20 medicinskih sestara prošlo jednomesečnu obuku u Beogradu o korišćenju kompjuterski kontrolisanog pripremanja citostatika, nakon samo šest meseci, 2017. godine, novi direktor bolnice Nino Vasev ga je izbacio iz upotrebe.

"Samo šest meseci nakon promene vlasti i imenovanja novog direktora, doktor Nino Vasev je prekinuo sa tim sistemom i najavio da će koristiti stari način rada, kako bi uštedeli novac. Tako se klinika vratila primitivnoj ručnoj pripremi citostatika. To je otvorilo vrata krađi ampula", piše Sloboden pečat.

U evropskim zemljama ovaj sistem je u upotrebi već duže vreme, a gotovo da nema bolnice u razvijenom svetu gde se citostatici pripremaju ručno.

Makedonski predsednik: Šokantno i užasavajuće

Nakon tvrdnji da su najteži pacijenti nesavesno lečeni, reagovao je državni vrh Severne Makedonije. Predsednik Stevo Pendarovski poručuje da su te tvrdnje "šokantne i užasavajuće".

"Umesto da pruži punu podršku i zaštitu onima koji su suočeni sa najtežom dijagnozom, zdravstveni sistem je očigledno zakazao i izgubio poverenje ne samo među obolelima, već se dovodi u pitanje i kvalitet lečenja svakog budućeg pacijenta", ističe Pendarovski.

Ističe da je krajnje je vreme da se konačno prekine kultura nekažnjivosti za teška kršenja zakona.

Premijer Dmitar Kovačevski naglašava da će sve okolnosti biti ispitane, a odgovorni kažnjeni, kao i da će nadležne institucije imati punu podršku u rasvetljavanju skandala.

Najavio je i ostavke, ali nije precizirao o kome se radi. Zamolio je javnost da se uzdrži od napada na medicinsku profesiju, ističući da u ovom skandalu odgovornost ima ime i prezime.

I ministar zdravlja Severne Makedonije Fatmir Medžiti najoštrije je osudio sve odgovorne u ovom skandalu.

"Snažna podrška akciji tužilaštva i policije. Kao ministar najoštrije osuđujem sve pokušaje ili postupke pojedinaca ili grupa koji su diskrecionim ovlašćenjima i načinima donošenja odluka u svoju korist naneli nenadoknadivu štetu zdravlju i životu pacijenata, građana i države. Očekujem da institucije brzo donesu odluku u vezi sa istragom", istakao je Medžiti.

Oglasila se i Lekarska komora Severne Makedonije koja očekuje da će istraga pokazati šta se tačno dogodilo.

"Nijedan pacijent u našoj zemlji, a posebno onkološki bolesnici koji su u životnoj opasnosti, ni u jednom trenutku ne smeju da budu dovedeni u situaciju da im terapija obezbeđena novcem iz budžeta Fonda zdravstvenog osiguranja nije u potpunosti dostupna, a još manje da se terapija zloupotrebljava u ličnu korist pojedinaca", saopštila je Komora.

Danas protest građana

Na društvenim mrežama već se dele svedočenja građana o lečenju svojih najmilijih koji su izgubili bitku sa bolešću uz sumnje da je bilo manipulacija terapijom.

Za danas je najavljen protest građana koji će početi u 18 časova ispred Vlade. U pozivu se kaže da je svrha da se izrazi revolt "protiv zločina koji se godinama toleriše na Klinici za onkologiju".

Ističu i da će na protestu zatražiti ostavke i odgovornost nadležnih.

"Skandal sa krađom onkoloških lekova ne sme da prođe nekažnjeno", poručuje se u pozivu na protest.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading