RUSIJA LUPILA RAMPU U SAVETU BEZBEDNOSTI UN Hladan tuš za Francusku
Foto: EPA/EPA-EFE/JUSTIN LANE

Rusija je u Savetu bezbednosti UN stavila veto na nacrt rezolucije Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata o produženju režima sankcija Maliju na godinu dana, javlja dopisnik RIA Novosti.

Кina se uzdržala od glasanja, a ostale članice Saveta bezbednosti UN glasale su za.

Nacrtom rezolucije je predviđeno produženje režima sankcija, uvedenog 2017. godine, za godinu dana, do 31. avgusta 2024. godine, kao što je to učinjeno i u prethodnim prilikama. Pored toga, u dokumentu o blokiranoj rezoluciji predloženo je produženje do 30. septembra 2024. godine rada grupe eksperata Кomiteta za sankcije Saveta bezbednosti UN, koja prati kako se sankcije sprovode, a takođe određuje koja lica će se uključiti na listu sankcija.

Sankcije uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja onima za koje panel veruje da ometaju sprovođenje mirovnog sporazuma iz 2015. godine.

Rusija je zauzvrat pripremila alternativni nacrt rezolucije. U njemu se navodi da Savet bezbednosti UN odlučuje da produži sankcije do 31. avgusta 2024. „za konačni period“. Osim toga, predložio je da se „odmah raspusti grupa eksperata“ komiteta za sankcije. Rusija je glasala za ovaj projekat, Japan je bio protiv, ostale zemlje su bile uzdržane.

Dmitrij Poljanski, prvi zamenik predstavnika Rusije u UN, objasnio je novinarima da sankcije Maliju ističu 31. avgusta.

U avgustu 2020. izbila je pobuna u vojnoj bazi u blizini grada Bamako, predstonica Malije. Pobunjenici su najavili hapšenje predsednika Ibrahima Bubakara Kejta i premijera Bubua Sisea. Кasnije je predsednik najavio ostavku i raspuštanje parlamenta i vlade. U zemlji je formirana prelazna vlada, prenosi Ria.ru.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading