jelena borovinić bojović
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/ Jelena Borovinić Bojović

Niti je to, poručuje demokratski, niti je pošteno, niti je u karakteru Ustava i konvencija o ljudskim pravima.

“U vrtlogu uzavrelih političkih strasti, hiperprodukciji saopštenja i razmeni verbalne vatre, korisno je da se svi zajedno vratimo izvornim principima. Preterano udaljavanje od njih, može nas dovesti u zabludu, da zaboravimo odakle smo krenuli, gde se nalazimo i šta smo planirali. Posebno ako nam se na tom putu pokvari kompas ili nam ispadne u jurišu”, saopštiila je predsednica Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović.

Kako je istakla, izborna volja građana nije prosta matematička već višeslojna politička kategorija. Ona posle izbora ima svoj matematički ishod.

“Izborna volja formira se pre izlaska na glasanje, jer se građani opredeljuju u odnosu na ono što smo im kazali, objasnili i obećali u kampanji koja prethodi zaokruživanju na glasačkim listićima. To znači da nije svaka matematički definisana većina isto što i – izborna većina i narodna volja. U suprotnom, izborne kampanje imale bi samo festivalski i revijalni karakter, a politička scena bila bi vašar taštine, obmane i praznih obećanja, poručila je Borovinić Bojović.

Takođe dodaje, pre tri godine u Crnoj Gori se, tokom odbrane svetinja i svenarodnih litija, formirala nova društvena većina.

“Prirodno, posle toga nikla je i nova politička većina. Sticajem okolnosti, moj prijatelj, kolega i saborac iz tog vremena gospodin Milojko Spajić i ja, našli smo se na zajedničkom poslu u 42. vladi Crne Gore. Da uspostavimo i konsolidujemo demokratiju, ekonomiju, finansije, zdravstvo, da sprovedemo reforme u pravosuđu, da saniramo štetu iz vremena DPS-a, obnovimo privredne resurse i aformišemo moralne nazore, ozdravimo nadu u bolju budućnost i povratimo poverenje u izborni sistem. I tom poslu zajedno smo pružili iskren i snažan doprinos. Svakako, to nije zadatak samo za jednu vladu, ali na svakoj vladi je da pruži maksimalan doprinos u tom procesu dugog trajanja”, kazala je Borovinić Bojović.

Prema njenim rečima, kao što se u slučaju raznih izazova i neprilika, udružujemo na nivou porodice, rodbine, kumstava, prijateljstava, ne bi li zajednički rišili ono što je pred nama, tako duh i logiku porodičnog udruživanja treba da unesemo i na poslove koje obavljamo na nivou politike. Da se bolje razumemo. Da se bolje povežemo. Da budemo jači. I bolji. Da nas je više. A to nam je po liniji Ustava i reči koju smo dali građanima, takođe i obaveza.

“Zato želim ovim putem u duhu dobrih namera javnog dijaloga, mom saborcu iz 42. vlade Milojku Spajiću, da poručim – da uključuje, da ne izostavlja, da sabira, da ne oduzima. Neki su godinama i decenijama bili isključeni, a neki su bili uključeni uvek. Ne mogu neki biti u svakoj vladi, a neki nikad ni u jednoj. Niti je demokratski, niti je pošteno, niti je u karakteru Ustava i konvencija o ljudskim pravima”, navela je ona.

Borovinić Bojović ocenjuje da to nije ni u skladu sa onim što su građani odlučili na izborima 2020., 2021., 2022, 2023. godine.

“Nemam ništa protiv integracije nacionalnih stranaka manje brojnih naroda. Neću kazati “uprkos njihovoj političkoj prošlosti” jer rukovodstva ovih stranaka svoj odnos sa DPS režimom represije i korupcije, još uvek nisu definisali kao prošli, već kao sadašnji a možda i budući. Ipak, njihovo prisustvo u procesima odlučivanja jeste važno za Crnu Goru, ali u političkom smislu – ni po jednom rezultatu, obećanju ili demokratskom pravilu, oni ne mogu “izbaciti” koaliciju Za budućnost Crne Gore, koja je svoje političko delovanje gradila na borbi protiv autokratije. I za tu borbu dobila podršku velikog broja građana”, poručila je predsednica Skupština Glavnog grada.

Takođe, dodaje, ako govorimo i o nacionalnoj inkluziji, ova sintagma ne može biti ključ koji otključava vrata svih vlada za manjine, a istovremeno biti katanac za srpski narod. Jer mi smo ovdje autohtoni, građani smo ove države, ispunjavamo sve obaveze koje su propisane zakonom i ustavom.

“Blagost je jača od strogosti, a voda je jača od stijene, zapisao je proslavljeni Hese. Zato verujem da je zdravo vratiti se blagosti. I dozvoliti demokratskim procesima da teku. Bez poštovanja izborne volje, oni će presušiti”, zaključuje Borovinić Bojović.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading