Sela u Siciliji
Foto: Printscreen/Printscreen

Kada danas kročite u ova dva seoceta, osećaj će biti kao da ste deo kultnog ostvarenja, jer su se Sicilijanci mnogo trudili da što je više moguće očuvaju autentičnost. 

Čuveni bar Viteli pre nego što je Kopola odlučio da ova lokacija postane deo filma zvao se samo Bar, ali otkako je Al Paćino kročio u ovaj autentični sicilijanski lokal, postao je i ostao Bar Viteli.

Među meštanima i danas se živahno pripovedaju  priče o danima snimanja - Kopola je želeo da set bude vezan za Palermo, međutim, kako se grad razvio i izgubio originalnu infrastrukturu, shvatio je da neće postići željeni efekat. 

Legenda kaže da je čuvenog reditelja tada za ruku poveo lokalni sveštenik i upoznao ga sa Savokom, selom na koje je, kako kažu, i Bog zaboravio.

Ostatak je istorija. Ovde su se venčali Majkl i Apolonija, ovde je snimljena scena prosidbe, a meštani prepričavaju da je tadašnja vlasnica imala samo jedan uslov kada je Kopola zamolio da snimanje bude u njenom baru - da ostavi dva slobodna stola za stalne goste.

Vlasnica je priminula pre četiri godine, posao su preuzeli njeni potomci, a lokalci i dalje živo prepričavaju kako je po završetku snimanja Kopola vlasnici bara dao blanko ček da sama upiše cifru kao naknadu za ustupanje prostora.

Ponosita Sicilijanka je napisala samo "grazie" i vratila ček. Isplatilo joj se ovo, kažu Sicilijanci, jer je njen bar već godinama svakodnevno krcat.

Drugo selo, Forca d'Agro dalo je filmu svoje ulice. Ovde je snimljena prva scena kultnog filma u kojoj  lokalci iz sela nose kovčeg ubijenog oca Vita Korleona.

Kopola je da bi scena izgledala autentičnije napunio kovčeg ciglama, a posvećenost reditelja što originalnijem prikazu, pokazuje i odabir glumice koja je tumačila Apoloniju. Simoneta Stefaneli nije znala reč engleskog, a scena u kojoj govori da zna engleski i ređa dane u nedelji, ostaće zauvek upamćena.

U Forca D'Agro snimale su se i scene iz drugog dela "Kuma". Ulicama ovog sela stražarili su ljudi Don Ćića i pretili svima koji kriju mladog Vita Korleoona da će ih ubiti. Prepoznatljiva je još i ulica u kojoj se Vito krio u korpi za magarce.

Čuveni film mnogo je učinio za status Sicilije u svetu, njen turizam i imidž. Tradicija, odnos prema porodici, poštovanje žena, ali i tema mafije, postale su  neke od prvih asocijacija za ovo lepo ostrvo koje zaista diše u ritmu "piano, piano".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading