Kijev tvrdi da je izvršen desant na Krim
Foto: Printscreen/Printscreen

Jedinice Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane izvršile su desant u okviru specijalne operacije, svi zadaci su izvršeni, rekao je Jusov za Hromadske Radio.

On je odvojeno za ukrajinski javni servis Suspilne naveo da se specijalna operacija odvijala u saradnji sa mornaricom i da su ciljevi postignuti, a da među ukrajinskim ljudstvom nije bilo žrtava.

Neprijatelj ima gubitaka u ljudstvu i tehnici. Informacije o broju gubitaka se preciziraju, rekao je Jusov.

 

 

Predstavnici Glavne obaveštajne uprave rekli su za RBK Ukrajina da se ukrajinska vojska već vratila nakon specijalne operacije, pošto je izvršila postavljene zadatke.

Rusija je pripojila Krim 2014. godine, što Ukrajina ne priznaje, ističući da je Krim njena teritorija.

Šta je sa glavnom raketnom bazom?

Nakon što su zauzele Krim u februaru 2014. godine, ruske oružane snage su uspostavile veliku raketnu bazu na rtu Tarkhankut na zapadu Krima.

Tamo su Rusi rasporedili raketnu bateriju zemlja-vazduh S-400, bateriju naoružanu protivbrodskim krstarećim raketama bastion i skup radara uključujući podlet K1.

Uz pomoć podleta, baterija S-400 bi mogla da ugrozi vazdušne ciljeve udaljene čak 250 milja — pokrivajući celo zapadno Crno more — dok je bastion mogao da pogodi brodove na udaljenosti od 300 kilometara. Bastion takođe može da pogodi mete na kopnu.

Nije nepravedno nazvati lokaciju rt Tarkhankut glavnim osloncem ruske vazdušne i pomorske odbrane preko Crnog mora i Krima. Zbog čega su ga u sredu ukrajinske oružane snage digle u vazduh.

Ne znamo tačno šta se dogodilo, ali znamo ovo: oko 10:00 časova u sredu, po lokalnom vremenu, niz eksplozija potresao je rt. Moguće je da su ukrajinske vazduhoplovne snage pogodile rusku bazu krstarećim projektilima "storm šedou" (senka oluje) ili balističkim projektilima S-200. Takođe je moguće da su odgovorni dronovi ili saboteri.

Petro Andriuščenko, savetnik ukrajinskog gradonačelnika Marijupolja koji je sada pod kontrolom Rusije, tvrdi da je baterija bastion pogođena. Ukrajinski obaveštajci su dodali da je uništena i baterija S-400 i njena posada. Pitanje je da li su podlet K1 i drugi veliki radari na poluostrvu preživeli.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading