Otkrivena nova vrsta zmije u Peruu
Foto: Printscreen/Printscreen

Harison Ford, koji je potpredsednik neprofitne grupe Conservation International, rekao je da je „zmija ima oči u kojima se možete udaviti i većinu dana provodi sunčajući se pored prljave vode, verovatno bismo bili prijatelji ranih 60-ih.

Ipak, tvrdi da je reč i „ponižavajućem otkriću“.

„To je podsetnik da još uvek ima toliko toga da se nauči o našem divljem svetu – i da su ljudi jedan mali deo neverovatno ogromne biosfere. Na ovoj planeti su sve sudbine isprepletene, a trenutno milion vrsta leluja na ivici zaborava. Imamo egzistencijalni mandat da popravimo naš narušen odnos sa prirodom i zaštitimo mesta koja održavaju život“, kazao je Harison Ford.

 

 

Za razliku od Indijane Džonsa, Ford je navodno obožavatelj zmija, a po strastvenom zaštitniku prirode nazvani su i pauk - Pheidole harrisonfordi, kao i vrsta mrava - Pheidole harrisonfordi.

Otkrivena u Peruu

Otkriće nove vrste zmija je zajednička saradnja istraživača iz Perua i Sjedinjenih Država i napravljeno je u nacionalnom parku Otiši u Peruu.

Tachymenoides harrisonfordi je mala, vitka zmija, koja dostiže dužinu od samo 16 inča (40,64 centimetra).

Dobro je kamufliran, ali bezopasan za ljude, sa ishranom koja se sastoji od guštera i žaba.

Edgar Ler, biolog koji je predvodio ekspediciju koja je otkrila zmiju, rekao je da je otkriće nove vrste, njeno imenovanje i predstavljanje u svetu lepa i neophodna aktivnost.

„Sa ovim imenom želimo da odamo počast Harisonu Fordu kao glumcu i zaštitniku prirode i nadamo se da ćemo stvoriti svest da su u svetu ostala udaljena područja u čije vrste ne poznajemo. Mogu se zaštititi samo poznate vrste“, kazao je Ler.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading