Vladimir Putin
Foto: AP/Gavriil Grigorov (POOL)

Sjedinjene Američke Države pokušavaju da prekroje aktuelni međunarodni poredak u Azijsko-pacifičkom regionu tako da on odgovara njihovim interesima, zbog čega se radi na ekspanziji AUKUS pakta i integraciji ovog bloka sa NATO-om, rekao je danas predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin na otvaranju 11. Moskovske međunarodne konferencije o bezbednosti.

"Ne isključujemo da rade na tome da dođe do potpune integracije natovskih snaga sa strukturama bloka AUKUS", koji čine SAD, Australija i Velika Britanija, podvukao je ruski lider. 

Ipak, kako je dalje naveo Putin u uvodnom izlaganju, najveći deo zemalja sveta danas je zainteresovan za nezavisan razvoj i očuvanje svog suvereniteta, kulture i tradicije. 

Formiranje multipolarnog sveta se nastavlja, ali se u isto vreme u različitim delovima planete ponovo razbuktavaju stari konflikti, ali započinju se i novi.

Oni koji izazivaju ove tragedije, kako je objasnio ruski predsednik, imaju za cilj sopstveni profit, a iza svega toga stoji Zapad.

švedska

AP/Tanjug

 

 

NATO nastavlja da razvija i jača svoje ofanzivne kapacitete, a sve to se dešava u isto vreme dok prestaje da važi kontrola naoružanja, dodao je on. Zbog toga, kako je rekao, smanjenje bezbednosnih rizika biće moguće samo ako se međunarodna zajednica ujedini. 

Ipak, Rusija nastavlja da se zalaže za mir i formiranje jednog pravednog sveta, dok u isto vreme Zapad šalje svoje stručnjake, plaćenike i milijarde dolara u Ukrajinu, a sve to kako bi se konflikt razbuktao. Situacija u Ukrajini je stoga dobar primer jedne politike koja podrazumeva dolivanje ulja na vatru, jer se Zapad trudi da u konflikt uvuče i druge države. 

Putin se osvrnuo i na situaciju u Africi i podsetio da su se i Centralnoafrička Republika i Mali našli na udaru terorističkih grupa, nakon što je Zapad izvršio intervenciju u Libiji. 

Zbog svega toga, Putin je poručio da su otvorene diskusije poput onih koje će biti održane u okviru ove konferencije danas jako važne, jer će "cela međunarodna zajednica upravo zajedno morati da po principu jednakosti formira budućnost".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading