putin na rusko-afričkom samitu
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

Naširoko se očekuje da će Putin objaviti svoju nameru da se kandiduje za šesti predsednički mandat. Predratne ustavne promene omogućavaju mu da ostane na funkciji predsednika Rusije do 2036, piše “Moskov tajms”.

- Iako su izbori uslov demokratije a sam Putin je odlučio da ih održi, teoretski je moguće da se ne održe – rekao je Peskov ruskom portalu RBC.

- Jer već je očigledno da će Putin biti izabran – rekao je on, dodajući u saopštenju da je to “apsolutno lično mišljenje”.

Peskov je razgovarao sa RBC nakon što je “Njujork tajms” citirao njegovu prognozu da će Putin ubedljivo da pobedi na predsedničkim izborima sledeće godine.

- Naši predsednički izbori nisu zapravo demokratija, to je skupa birokratija. Gospodin Putin će biti ponovo izabran sledeće godine sa više od 90 odsto glasova – rekao je Peskov.

Kasnije je tvrdio da je pogrešno citiran, ali je za RBC istakao da je njegova prognoza za Putina “zasnovana na nivou konsolidacije društva” oko ruskog predsednika.

Naredni ruski predsednički izbori zakazani su za 17. mart 2024.godine.

Ove godine, izbori u desetinama regiona širom Rusije održaće se u septembru, a na njima će se direktnim glasanjem birati 18 načelnika regiona, članovi 16 regionalnih parlamenata i 12 gradskih veća, kao i gradonačelnik Habarovska na Dalekom istoku zemlje.

Takođe se očekuje da će Kremlj održati glasanje u četiri ukrajinske oblasti koje je Rusija pripojila prošle jeseni.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading