"NAPUSTITE IDEJU DA NUKLEARNO ORUŽJE ODVRAĆA OD RATA" Japan obeležava 78 godina od bacanja atomske bombe na Hirošimu
Foto: Printscreen/Youtube

U 08.15 ujutru održan je minut ćutanja, tačno u trenutku kada je američki bombarder "Enola Gej" bacio atomsku bombu i detonirao je iznad grada 6. avgusta 1945. godine, ubivši oko 140.000 ljudi.

U godišnjoj Deklaraciji mira, koja je pročitana na ceremoniji u Memorijalnom parku mira, gradonačelnik Hirošime Kazumi Macui je pozdravio istorijsku posetu lidera G-7 Memorijalnom parku i muzeju atomske bombe, kao dokaz da je "duh" Hirošime stigao i do njih, prenosi Tanjug.

On je pozvao kreatore globalne politike da napuste ideju da nuklearno oružje odvraća od rata, prenela je agencija Kjodo.

"Lideri širom sveta moraju da se suoče sa realnošću da nuklearne pretnje, koje sada upućuju određeni kreatori svetske politike, razotkrivaju glupost teorije nuklearnog odvraćanja. Oni moraju odmah preduzeti konkretne korake da nas izvedu iz opasne sadašnjosti u naš bolji svet", rekao je Macui.

Poruku generalnog sekretara UN Antonija Gutereša pročitao je na memorijalnoj ceremoniji u Hirošimi Izumi Nakamitsu, generalni podsekretar UN i visoki predstavnik za pitanja razoružanja.

Gutereš u poruci upozorava da se nuklearna senka ponovo nadvila nad svetom kao u vreme Hladnog rata, ali suočena sa ovim pretnjama, globalna zajednica mora da deluje kao jedan, jer je bilo kakva upotreba nuklearnog oružja neprihvatljiva.

"Jedini način da se eliminiše nuklearni rizik je eliminisanje nuklearnog oružja, što ostaje najveći prioritet Ujedinjenih nacija za razoružanje. Nema više (tragedija poput) Hirošime i Nagasakija. Razoružanje nije neki utopijski san, već jedini put ka sigurnijem svetu za sve", navodi se u poruci Gutereša.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading