protest rudara
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/ BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Protest je prvenstveno organizovan zbog situacije u Rudniku mrkog uglja Zenica kao i ignorisanja zaključaka sa sastanka održanog 27. jula između Vlade FBiH i rudarskog sindikata kojim bi se omogućilo poštivanje odredbi kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH.

Predsednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić istakao je da moraju biti reduzete mere kako bi se odblokirali procesi u Rudniku mrkog uglja Zenica te obezbedila isplata plata za mesec juni i topli obrok za mesec maj, prenosi Klix.

"Ako je to puno, onda države nema. To što navode iz Elektroprivrede je netačno. Mogu pričati nekome drugom, ali meni ne mogu. Ja sam 3. jula bio uključen u kompletan proces. Pomoćnik generalnog direktora za zavisna i povezana društva, 3. jula je rekao meni da je moguće računati i da će rukovodstvo Elektroprivrede osigurati finansijsku podršku RMU Zenica za isplatu plata samo ako sindikat i direktor rudnika pristupe potpisivanju sporazuma kroz koji se utvrđuje metodologija obračuna plate za mesec maj i juni", rekao je Husić.

Kazao je da su svesni da njihova priča "zamara javnost", ali da "izbora nemaju".

"Zamoreni su i rudari, ali trpe. Naša poruka je jedinstvena. Bez obzira koliko bilo teško, mi ćemo ostati ujedinjeni. U ovoj državi nije lako biti ujedinjen. Nećemo se predati, pružat ćemo otpor nehumanom odnosu onih koji odlučuju o našim sudbinama", naveo je on.

Ističe i kako rudari nemaju problem sa procesom dekarbonizacije i ekološki čistom Bosnom i Hercegovinom, ali da se treba voditi računa i o radnicima.

"Nećemo radnike iz oblasti rudarstva u FBiH gledati 10 godina po ulicama nakon zatvaranja rudnika. Mi želimo imati proces na pravedan i human način. Ako se taj proces uspio realizovati u većem delu zemalja EU na pravedan način, ako nam svi tvrde da članice EU iskazuju spremnost da daju podršku BiH u humanoj tranziciji energetskog sektora, nama pripada pravo da to tražimo i ne odstupamo od tog zahteva i da kažemo da je to jedino prihvatljivo", naglasio je on, prenosi Klix.

Također, Husić je poručio i kako je potrebno obezbediti uslove za penzionisanje onih rudara koji su stekli uslove za to tokom 2023. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading