alpi sneg
Foto: Alo/Foto: Prinstcreen

Tokom današnjeg dana preko Alpa je usledio prodor hladnog fronta, koji je bio i odgovoran za razorna nevremena od severa Italiije i Švajcarske, preko Austrije, Slovenije i Hrvatske do Mađarske.

Hladni front iza sebe je uslovio priliv osetno hladnije vazdušne mase, pa je vreme u oblasti Alpa danas pravo jesenje, uz temperature od 10 do 15°C, a u višim predelima Alpa pao je i sneg.

Sneg pada u francuskim, švajcarskim i austrijskim Alpima, a snežna granica spustila se i na 2500 metara nadmorske visine. Temperatura iznad ovih visina opala je ispod 0°C. Ove večeri sneg je počeo da pada i u pojedinim predelima italijanskih Alpa iznad 3000 metara. U toku večeri snežna granica spustiće se ponegde u Alpima i na 2000-2200 metara nadmorske visine.

Iako retka, sneg nije neuobičajena pojava tokom jula u Alpima, a kada pada uglavnom pada na većim visinama.

U toku večeri hladni front iz oblasti Alpa nastaviće put prema Panonskoj niziji i našem području. Na svom putu on će doneti kišu i pljuskove sa grmljavinom, jak severozaapdni vetar i pad temperature za 10 do 15 stepeni, pa će u sredu i u Srbiji biti osetno hladnije.

Iako se glavnina promene vremena u Srbiji očekuju u noći ka sredi, pred jutro i tokom dana, u toku današnjeg poslepodneva u Vojvodini su zabeležene veoma jake grmljavinske nestabilnosti sa jakim grmljavinskim olujama.

Inače, dok je oblast Alpa zahvatilo zahlađenje, a sneg pao na većim visinama, uz temperature ispod 0°C, u Grčkoj besne katastrofalni šumski požari, a temperature dostižu i 45°C.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading