GLAVOBOLJE NA EVROPSKIM SKIJALIŠTIMA Trava umesto snega
EPA

U centralnim evropskim planinama može se videti trava koja prekriva padine širom regiona, a situacija izaziva glavobolje operaterima ski staza i ljubiteljima skijanja i snega, preneo je AP.

Trava, kamenje i zemlja bili su vidljivi u nekim evropskim skijaškim centrima, poput Insbruka u Austriji, Vilar-sur-Olona i Kran-Montane u Švajcarskoj, i Lengrisa u Nemačkoj i daleko šire.

Nedostatak snega oživeo je zabrinutost zbog temperaturnih preokreta koji su povezani sa klimatskim promenama, navodi AP.

Vremenska prognoza pokazala je da su u Poljskoj poslednjih dana zabeleženi dnevni maksimumi sa temperaturom od 10 stepeni i više, što predstavlja veliku suprotnost hladnom vremenu i mećavama u delovima SAD krajem prošle godine.

Švajcarski metereološki zavod MeteoSvis ukazao je na neke od najtoplijih temperatura ikada zabeleženih za ovo doba godine.

Meteorološka stanica u gradu Delemonu već je dostigla rekordnu prosečnu dnevnu temperaturu od 18,1 stepeni prvog dana u godini.

Drugi gradovi i mesta su sledili taj primer sa rekordima.

Nedostatak snega posebno je frustrirajući oko švajcarskog Adelbodena, koji će u subotu biti domaćin Svetskog kupa u skijanju, i generalno privlači 25.000 navijača za jedan dan trke.

Početak 2023. godine zapravo predstavlja samo nastavak tamo gde su mnoge zemlje stale, jer je prošla godina bila najtoplija zabeležena i u Švajcarskoj i Francuskoj.

Francuski Nacionalni meteorološki zavod Meteo Frans saopštio je da je 2022. godina završena nekim od najtoplijih vremena koje je zemlja ikada iskusila u ovo doba godine.

Meteo Frans navodi da su u južnim Alpima i na severnim Alpima, na padinama iznad 2.200 metara, padale skoro normalne snežne padavine. Ali snega primetno nedostaje na nižim nadmorskim visinama u severnim Alpima i širom Pirineja, dodaje Meteo Frans.

I u Nemačkoj su takođe zabeležene neuobičajeno prolećne temperature, čak 16 stepeni, a veruje se da je doček Nove godine bio najtopliji od kada postoje pouzdana merenja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading