Zagreb
Foto: Tanjug/FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ (HO)

Nevreme je nešto pre 23 sata stiglo do granice sa Hrvatskom kod Samoborskih planina.

Nešto iza 23 sata nad zapadnim krajevima Zagreba počela je jaka kiša i grmljavina. Grad je padao i na zapadu i na istoku grada.

Kiša trenutno pada i u delovima grada i okoline. Oko 23.45 superćelijska oluja je prošla Zagreb, na sreću bez značajnijih posledica.

Snimak munja nad Samoborom objavili su i korisnici društvenih mreža.

- Ovako roka već sat vremena. Ne znam da sam ovako nešto ranije video. U Samoboru je padao grad i jaka kiša - napisao je jedan korisnik na svom Fejsbuk profilu.

 

 

Iz narandžastog u crveno upozorenje

Oko 23 sata DHMZ je promenio upozorenje sa narandžaste u crveno, što je najviši nivo opreza.

- Lokalno izraženiji pljuskovi i grmljavina praćeni jakim i olujnim vetrom. Verovatnoća grmljavine 20-90 odsto - navodi se u upozorenju.

Upozorenje je objavila i civilna zaštita.

Prognostičari DHMZ-a izdali su upozorenje za zagrebačku regiju, gde je večeras (uskoro grmljavina iz Slovenije) i 25. jula 2023. godine, velika verovatnoća jačeg nevremena praćenog olujnim udarima vetra, moguće većom količinom padavina i padavinama u kraćem vremenu.

Preduzeti mere samozaštite

 

 

- Preduzeti mere samozaštite i postupajte po savetima nadležnih organa. Oluje su široko rasprostranjene, sa munjama opasnim po život, gradom, bujnim poplavama i olujnim vjetrom. Treba očekivati prekide u saobraćaju i prekide u snabdevanju energijom. Moguć je i značajan prekid uobičajenih saobraćajnih pravaca. Izbegavajte putovanja koja nisu od izuzetnog značaja - stoji u upozorenju Uprave civilne zaštite.

Nevreme moguće u sredu u Dalmaciji

U utorak će u kopnenom području biti promenljivo i nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, mestimično i izraženijim, a ne može se isključiti i jak vetar, kao ni grad. U sredu i dalje nestabilno sa kišom, ali osetno svežije. U četvrtak se vreme smiruje.

Na Jadranu u utorak pljuskovi i grmljavina, lokalno izraženiji na severnom delu, u sredu će se proširiti na veći deo Dalmacije. U četvrtak ponovo pretežno sunčano.

Za celu Hrvatsku sutra je na snazi upozorenje na grmljavinu. Narandžasto upozorenje je na snazi za Slavoniju, Zagrebačku, Karlovačku i Gospićku regiju, kao i za Istru i Kvarner. Za splitsku i kninsku regiju na snazi je žuto upozorenje na nevreme, dok je na dubrovačkom području narandžasto upozorenje na visoke temperature.

Indeks

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading