olujno nevreme
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/ BN TELEVIZIJA

Na pitanje koliko je čovek doprineo sve ekstremnijim vremenskim uslovima, on odgovara parafrazirajući prastaru izreku: "Radite od Zemlje šta hoćete, a ona zna kako će vam vratiti."

Nastanak pijavica

"I ličnim iskustvom, kroz bavljenje klimatologijom, meteorologijom, hidrologijom, mogu potvrditi da je ovakvih pojava bilo jednom ili dvaput tokom leta, a sada imamo seriju sukcesivnih pojava na određenim mestima i to nisam zapamtio. Kad tražimo uzroke, moramo utvrditi otkuda tolika količina padavina, zašto su se desile poplave, a to je već serija problema u koju je upetljan i čovek" kaže Spahić.

Pojašnjavajući nastanak razornih pijavica, on podseća da je ova godina veoma topla te pruža idealne uslove za ciklonske aktivnosti koje nam liče na tajfune, odnosno tornada.

"To nastaje kao produkt izdizanja enormno toplog i vlažnog vazduha koji započne vrtloženje zraka u sebi, uvlači vazduh izvan vrtloga u svoje središte, izdiže ga i obrazuje oblak koji se potom spušta do zemlje. Na moru se takva pojava naziva pijavica, a na kopnu vrtlog. Ovakva vrtloženja imaju ogromnu brzinu kretanja, pa na moru usisavaju ribe, a na kopnu mogu čupati stabla i nositi automobile, jer brzina kretanja u novoformiranoj vazdušnoj masi iznosi do 150 do 200, čak i više od 200 kilometara na sat" navodi Spahić.

Najviša šteta

Dodaje da se takve vazdušne mase kreću prema područjima s najnižim vazdušnim pritiskom, a to su i ovaj put prostrane ravnice, gde je tlo najzagrijanije, prenosi "Avaz".

"Zato niska područja dožive najviše štete, a kada takav sistem skrene prema planinama, onda se razbija i nestaje. Zato će planinski delovi BiH retko imati ovakvih nepogoda s katastrofalnim posledicama" kaže Muriz Spahić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading