Devojčica iz Srbije nagazila na otrovnu ribu u Grčkoj
Foto: Alo/Foto: Shutterstock, ilustracija

Toplotni talasi će zbog klimatskih promena biti sve češći i raspoređeni po svim godišnjim dobima, rekao je savetnik SMO za ekstremne vrućine Džon Nejrn za Rojters.

On je naglasio da postoje veoma jaki dokazi da bi se eliminacijom fosilnih goriva smanjilo globalno zagrevanje i klimatske promene.

Nejrn je rekao da se fosilna goriva ne mogu izbaciti iz upotrebe preko noći, ali da se svakako mora preduzeti taj proces.

SMO je ranije saopštila da se ove sedmice očekuje da će temperature u pojedinim delovima Severne Amerike, Azije, severne Afrike i Mediterana biti iznad 40 stepeni tokom većeg broja dana jer će se toplotni talas intenzivirati.

Pojedine zemlje, uključujući članice EU, očekuju da na klimatskom samitu UN kasnije ove godine bude postignuta saglasnost o postepenom ukidanju potrošnje fosilnih goriva koja izaziva klimatske promene.

Zemlje sa resursima nafte i gasa usprotivile su se toj ideji.

Južnu Evropu pogodile su rekordno visoke temeperature tokom špica letnje turističke sezone, a ekstremne temperature beleže se i od severoistoka SAD preko Kalifornije do jugozapada i krajnjeg juga.

Velike vrućine takođe su pogodile i Srednji Istok.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading