HOROR NA HRVATSKOM OSTRVU Inspekcija ušla u restorane, u kuhinjama sve smrdi na trulež, a tek kada su otvorili frižidere!
Foto: EPA/ANTONIO BAT

Velika akcija počela je sinoć. Fokus je bio na hrani, pre svega bezbednosti, a scene su bile zastrašujuće. Inspektori su zatekli frižider pun hrane kojoj je istekao rok trajanja, koja je ispuštala neprijatan miris. Neki paketi će uskoro eksplodirati.

Ovo je samo delić onoga što je inspekcija utvrdila u restoranima čije su kuhinje zatvorene. Pored hrane, mnogo je nepravilnosti u nelegalnom iznajmljivanju.

Da u turističkim centrima uvek ima neke nepravilnosti pokazuje i dojava sa terena o sumnjivom lokalu na plaži, do koje se stiže uskom stazom. Kao tajni kupci, inspektori su prvo naručivali kafu i sladoled.

„Na lokaciju smo došli po dojavi, radi se o objektu koji se gradi uz obalu, uz more, treba da potvrdimo kakve se aktivnosti obavljaju, dojava je da je neregistrovan objekat, što smo mi. utvrđujemo, a zatekli smo i jednog neprijavljenog radnika“, rekao je šef Područnog ureda Zagreb Robert Kober.

Inspektorat je od 1. maja imao već 1.300 inspekcijskih nadzora. To što su ova dva dana bila u Novalji odmah je postala top tema.

„Iz priloženog se vidi da su nešto uradili jer su juče sve tribine bile otvorene, a danas su zatvorene, nadali su se da neće doći do inspekcije, ali jesu“, rekao je obezbeđenje Igor Pocrnić.

Inspekcije ne prestaju sa akcijom na Pagu, već se nastavljaju sutra na drugom ostrvu. Cilj im je proći kroz sve turističke centre od Istre do Dubrovnika.

Andrija Mikulić, glavni državni inspektor, istakao je da u Pagu trenutno imaju oko 60 inspektora koji su za 24 sata obišli oko 50 objekata.

„Obavljeno je oko 150 inspekcijskih nadzora. Tamo gde smo mogli, išli smo sa merama upozorenja, a gde su zakonom propisane administrativne i krivične odredbe“, otkrio je on.

„U protekla 24 sata uklonili smo 400 kilograma mesa, ribe, mesnih prerađevina, sireva zbog nepraćene dokumentacije“, dodao je on. Pored toga, šest terasa dobilo je zabranu rada, tri jer nemaju potrebnu dokumentaciju, a tri jer rade suprotno odluci.

On je naglasio da veliki broj ugostitelja radi korektno i u skladu sa propisima, ali uvek ima izuzetaka. On je dodao da su se neki od zatvorenih restorana već vratili u prvobitno stanje i ispravili greške.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Milena

12.07.2023 23:32

Šta bi tek našli kad bi pregledali srpske restorane i kuhinje gde ne važe nikakva pravila o bezbednosti hrane.