litija u baru
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/ Bar Info TV

Da je Tomović diskriminsan upravo zbog ovoga, utvrdio je Osnovni sud u Baru, koji je naložio njegovo vraćanje u službu. U presudi po tužbi Tomovića protiv države Crne Gore, do koje je „Barski portal“ došao, navodi se da se usvaja tužbeni zahtev i da se utvrđuje da je tužena država Crna Gora (Uprava policije) prema tužiocu počinila neposrednu diskriminaciju u trajanju od preko dve godine, onemogućivši mu pravo na pravično suđenje, pravo na pravni lek i pravo na jednaku zaštitu svojih prava i sloboda na način što se isti vodi kao neraspoređen na radno mesto, a da tužena nije donela odluku o radno pravnom statusu tužioca.

Presudom Osnovnog suda u Baru je obavezana država Crna Gora da preduzme sve mere kako se počinjena diskriminacija više ne bi ponovila, odnosno da donese odluku kojom se rešava Tomovićev radno-pravni status. U obrazloženju presude pored ostalog stoji da je Tomović učešće njegovih roditelja i sina na litijama naveo kao jedini razlog zbog kojeg mu je prvobitno od strane Uprave policije, mimo njegove volje i planova, određeno korišćenje godišnjeg odmora od 20.5.2020. do 20.7.2020.godine.

Istovremeno, od strane načelnika OB Ulcinj Arbena Taganija naloženo mu je da izvrši primopredaju vozila, kancelarije, dokumentacije i svega što duži i da sve to preda svom zameniku Aleksi Kočoviću, a da nakon isteka godišnjeg odmora nije raspoređen do danas.

Tužena strana ove navode nije decidno negirala ni u odgovoru na tužbu, niti se odredila o učešću članova porodice tužioca na litijama, niti se izjasnila o navodima da je Tomović jedini neraspoređeni službenik, što je kontstatovano i u mišljenju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Sud je zaključio da su tvrdnje tužioca istinite, te da je postupanje tužene (države Crne Gore odnosno Uprave policije) prema njemu motivisano isključivo time što su članovi njegove porodice, vođeni svojim uverenjima, učestvovali u litijama koje je organizvola Mitropolija crnogorsko-primorska.

Tomović je u tužbi naveo da mu je 20. maja 2020. godine načelnik OB Ulcinj Arben Tagani predočio naredbu načelnika Centra bezbednosti Bar Veselina Magovčevića da ide na odmor do daljnjeg jer su mu roditelji i sin išli na litije u Baru, organizovane od strane Mitropolije crnogorsko-primorske. O tome je sačinio i službenu zabielešku. Od tada do danas, kako stoji u tužbi koja je prethodila presudi, tužilac se vodi kao neraspoređeni službenik Uprave policije, a da mu u međuvremenu nije uručeno nikakvo rešenje ili bilo kakav pisani dokument, izuzev pomenutog usmenog razgovora, zbog čega se obraćao Upravnoj inspekciji i Zaštitniku ljudskih prava i sloboda.

Ombudsman, koji je o diskriminaciji nad bivšim ulcinjskom komandirom obavestio i tadašnjeg direktora UP Zorana Brđananina,  u svom mišljenju od 29 jula 2022.godine je ukazao da su Tomoviću povređena prava na pravično suđenje i pravo na žalbu, a radi se, kako je navedeno, o pravima garantovanim Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

U presudi barskog suda se takođe navodi da je Tomović saslušan tokom postupka u svojstvu parnične stranke, te da je rekao da je u januaru 2020.godine pokrivao radno mesto komandira Stanice policije u Ulcinju.

„U to vrijeme su se desile litije, a njegov sin je član KUD-a Sveti Jovan Vladimir, tako da su išli na litije, da bi jednog dana dobio poziv od načelnika CB Bar Veselina Magovčevića koji ga je pozvao na razgovor i saopštio mu da zabrani djetetu da ide na litije, što on (tužilac) nije želio da uradi jer ne smatra da je to bio politički skup. Nakon toga je od Magovčevića dobio još jedno upozorenje na koje se oglušio.

Potom je u februaru planirana litija od Ulcinja do Bara koju je trebalo obezbijediti i uraditi procjenu, što je i uradio u skladu sa zakonom, da bi dan pred litiju kod njega došli pomoćnik direktora Uprave policije Dragan Blagojević, Magovčević i Arben Tagani, sa zahtjevom da se iznađe neki modus da se ta litija spriječi. Kada ih je pitao kako, rekli su mu da nešto izmisli, makar po saobraćaju. Na to im je odgovorio da je uradio sve što je trebalo po zakonu, kao i da su ljudi koji organizuju uradili takođe sve po zakonu, tako da nije bilo osnova za to.

Od tada počinju pritisci. U aprilu kod njega dolazi pomoćnik direktora Uprave policije Blagojević i saoopštava mu da su njegovi roditelji bili na litijama, da po njima to nije dobro za njega i da je direktor UP Veselin Veljović rekao da sa njim obavez razgovor kako bi ocu rekao da ne ide više na litije, što je on odbio.

Nakon mjesec dana načelnik OB Ulcinj (Tagani) pozvao ga je u kancelariju 20.05.2020., i saopštio mu da je pokušao da uradi sve što je do njega, ali da nije uspio. Decidno mu je rekao da ide na odmor do daljnjeg i da se razduži, što je i uradio uz negodovanje i postavio pitanje  zašto ide kući odnosno na odmor, a on mu je rekao – zato što su naredili Veselin Veljović i Veselin Magovčević, jer mu sin i roditelji idu na litije koje organizuje Srpska pravoslavna crkva. Pružio mu je nakon ovoga ruku, razdužio se, sačinio službenu zabilješku i predao da se zavede“ – stoji pored ostalog u obrazloženju presude Osnovnog suda u Baru.

Profesionalac bez mrlje u biografiji 

Tomović, inače Baranin, obavljao je dužnosti komandira policije u svom Baru, potom Kotoru i Ulcinju. Devet godina je radio u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici (SAJ). Bio je inspektor za organizovani kriminal, sa izuzetno zapaženim rezultatima.

Važi za  profesionalca i autoritativnog starešinu koji se posebno isticao kroz službu kao beskompromisni borac protiv kriminala. Nema mrlje u profesionalnoj karijeri, a oni koji ga bolje poznaju kažu da je uzoran i u privatnom životu kao otac, sin, suprug i prijatelj. Potiče iz veoma poštovane porodice.

Očigledno da sve ove, ali i brojne druge afirmativne osobine i karakteristike, Nikolu Tomovića nisu činile podobnim u strukturi kojom je komandovao Veselin Veljović za koga se vežu brojne kontoverze i nepočinstva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading