USVOJEN NACRT TEMELJNOG UGOVORA Srbi slave, milogorci spremaju kontraudar
Foto: Printscreen

Vlada Crne Gore potvrdila je da je na burnoj sednici održanoj u petak po podne usvojen Predlog usaglašenog teksta Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

Naš narod u toj zemlji i lideri sprskih stranaka s oduševljenjem su dočekali ovu vest označivši je kao pobedu mitropolita Amfilohija i vernog naroda koji je mesecima izlazio na litije za odbranu svetinja. Ali sa druge strane, komite, pristalice Mila Đukanovića i partija bliskih DPS-u isto veče su izašli na proteste s jasnom porukom da „nije još ništa gotovo“ i najavili da će se boriti i da sruše Temeljni ugovor, ali i Vladu Dritana Abazovića, koji je označen kako težak izdajnik i sluga Srbije. I mediji pod kontrolom Đukanovića takođe su svojim tekstovima poručili da predsednik Crne Gore neće tako mirno prihvatiti ovaj poraz.

A „poraz“ je da će prvi put u istoriji Crne Gore država i najveća verske zajednica potpuno urediti međusobne odnose u okvirima crnogorskog Ustava i zakona.

Za predlog ugovora glasalo je 13 ministara, dok je petoro izuzelo mišljenje. U ovoj grupi bili su šef diplomatije Ranko Krivokapić i odbrane Raško Konjević, obojica iz Socijaldemokratske partije bliske Milu Đukanoviću, koji su kao kontrameru najavili da će uskratiti podršku Vladi i inicirati proces koji će voditi ka vanrednim izborima. Oni su doveli u pitanje i valjanost glasanja, smatrajući da iza ovakve odluke mora da stoji kvalifikovana većina.

Jedan od lidera DF Andrija Mandić rekao je da je vlada je na kraju donela odluku koja je zaokružila priču započetu 26. decembra 2019. godine u Skupštini Crne Gore i podsetio da je ta energija nošena snagom SPC i više stotina hiljada ljudi na veličanstvenim litijama 2020.

- Očekujem da Abazović i Joković ne posustanu i ubrzo ispune i druga data obećanja vezana za Otvoreni Balkan i održavanje popisa - poručio je Mandić.

USVOJEN NACRT TEMELJNOG UGOVORA Srbi slave, milogorci spremaju kontraudar

Tanjug

 

Lider Slobodne Crne Gore Vladimir Dajković srećan je što je TU konačno usvojen, ali upozorava da se Đukanović neće tako lako predati te da mu je sada glavni neprijatelj Abazović.

- Od Đukanovića kao i uvek očekujemo sve najgore kad je u pitanju zaštita srpskog naroda u Crnoj Gori. Po svemu sudeći, Vladi Dritana Abazovića su odbrojani dani zbog Temeljnog sporazuma - naveo je on.

Verski analitičar Željko Injac primetio je da je glavna razlika između Đukanovića i Dritana u tome što je Milo do sada svašta govorio i obećavao, a malo šta od toga je i ispunjavao.

- Dritan, pak, drži do svoje reči. Dao je besu pokojnom mitropolitu Amfilohiju da će završiti to sve oko crkve kako dolikuje ozbiljnom državniku i on je tu reč i održao, sviđalo se to Milu i „komitama“ ili ne. Protesti tzv. komita su Milova predstava za narod, da se ne kaže da se povukao bez „borbe“ - zaključio je on.

I Sinod usvojio tekst, još potpisi

Istoričar Aleksandar Raković izjavio je juče da je Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) usvojio tekst Temeljnog ugovora o odnosima SPC i Crne Gore, navodeći da očekuje da ga dve strane uskoro i potpišu, čime bi stupio na snagu.

SPC ima potpunu stabilnost u Crnoj Gori ali ovo je prilika da se produbi ta stabilnosti i njeni odnosi sa Crnom Gorom, rekao je Raković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading