predsednik narodne skupštine republike srpske
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen/ N1

Kristijan Šmit, kojeg Srpska ne prihvata za visokog predstavnika jer nije imenovan u skladu sa pravilima Saveta bezbednosti UN, a time ni odluke koje donosi, obelodanio je da je poništio taj republički zakon, ali i onaj drugi o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Srpske, dok Parlament BiH ne donese zakon o toj pravosudnoj instituciji, tvrdeći da je njima udareno na Dejton i Ustav BiH.

Bošnjački delegati su, s druge strane, kako su i najavili dan ranije, juče na sednici Veća naroda povukli stavljeni veto na zakon o neobjavljivanju odluka u službenom glasilu, a pozivajući se na Šmitove poteze koji govore i o kazni zatvora u slučaju nepoštivanja njegovih odluka.

Takav epilog doveo je do toga, tvrde republički zvaničnici, da nema zakonskih prepreka da zakon bude poslat putem Narodne skupštine na adresu predsednika Republike na potpis, te potom na objavu u "Službeni glasnik".

Stevandić smatra da bi to moglo da bude prosleđeno u Palatu Republike već danas ili sutra.

"Brzo ćemo akt uputiti predsjedniku Republike", poručio je Stevandić.

Govoreći o aktuelnom momentu u BiH, tvrdi da je Srpska u pravu i da protiv nje nema pravnog argumenta.

"Ubijeđen sam da ćemo odnijeti političku pobjedu i da smo dokazali da smo ti koji nudimo rješenja i kako je normalno da nemamo sudije strance, već svoje. Zašto Bošnjaci više vole strane sudije, nego bošnjačke koji treba da ih zamijene? Tu nema logike", rekao je Stevandić.

Pita se i zašto neko želi da BiH bude nestabilna i da se narodi, odnosno vlade ne dogovaraju, a jedni drugima problematizuju imovinu.

"Republika Srpska je dokazala da je za i očuvanje međunacionalnih odnosa, međuentitetskih i ukupnih u BiH. S druge strane, imamo igranje na niske strasti i raspirivanje velikobošnjačkih ambicija kako bi sudije stranci, OHR ili neke ambasade mogle pomoći da nadjačaju Srbe. U Srpskoj i BiH niko nikoga ne treba da nadjača", kategoričan je prvi čovek Narodne skupštine.

Imajući u vidu da je, ipak, situacija drugačija i da u BiH postoje i oni koji će ispoštovati poslednje odluke Kristijana Šmita, među kojima su i kazne ukoliko republički predstavnici, suprotno njemu, potpišu sporne zakone, Stevandić smatra da bi to trebalo pasti "i u Strazburu i u logici i svuda".

"Ako osoba koja nema legitimitet Savjeta bezbjednosti donosi akta, ni ta akta nemaju legitimitet. Republika Srpska je to pravno riješila na način da je izmijenila zakon o objavljivanju akata i propisa. FBiH to nije riješila jer se nada da će im neko pomoći da ovladaju Republikom Srpskom. Kada bude postojala svijest da niko ne treba tako da se ponaša već da se dogovaramo, onda će BiH moći da opstane", zaključio je Stevandić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading