"EL NINJO" NE DONOSI NIŠTA DOBRO! Zabeležena rekordno visoka globalna temperatura, stručnjaci izneli crnu prognozu
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prosečna svetska temperatura bila je 17 stepeni Celzijusa, što predstavlja povećanje od prethodnog rekorda od 16,9 stepeni postignutog u avgustu 2016, prema podacima britanskog Nacionalnog centra za predviđanje uslova u životnoj sredini.

''Ovo nije prekretnica koju treba da slavimo, to je smrtna presuda za ljude i ekosisteme. Ovo je zabrinjavajuće jer to neće još dugo biti najtopliji dan'', rekla je viša predavačica na Institutu za klimatske promene i životnu sredinu u Grantamu, Friderike Oto, i dodala da će vremenski fenomen ''El Ninjo'' ove godine doprineti obaranju više toplotnih rekorda.

Vrućina ovog leta već je ugrozila milione ljudi širom sveta, pa tako Kina prolazi kroz poslednji talas vrućine manje od dve nedelje nakon što su temperature oborile rekorde u Pekingu, navodi Blumberg.

Pored toga, ekstremna vrućina u Indiji prošlog meseca povezana je sa smrtnim slučajevima u nekim od njenih najsiromašnijih regiona, velike vrućine su u Teksasu i Severnom Meksiku, dok je u Velikoj Britaniji prošli mesec proglašen za najtopliji jun u istoriji.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading