Stoltenberg razbesneo muslimane, Turci mu ovo neće oprostiti
Foto: Tanjug/Tanjug

Događaj se odigrao u vreme velikog muslimanskog praznika što je dodatno izazvalo revolt muslimanskog stanovništva. Incident su osudili američki Stejt department i ruski predsednik Vladimir Putin, ali Stoltenberg je izjavom neprijatno iznenadio, s obzirom na to da je Turska, sa većinskim muslimanskim stanovništvom, jedna od dve države članice Severnoatlantske alijanse.

Pritom, Ankara, uoči Samita NATO u Vilnjusu, odbija da ratfikuju ulazak Švedske u Alijansu. Za proteste protiv NATO ovog meseca u Švedskoj, Stoltenberg je rekao da mu se ne sviđaju.

- Ali branim pravo na neslaganje. Ovo je deo slobode izražavanja. Za mene je važno da napredujemo u finalizaciji pristupa Švedske Alijansi. Nedavno sam razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom sa kojim sam se dogovorio da sazovemo sastanak zvaničnika na visokom nivou u Briselu iduće nedelje - najavio je Stoltenberg.

No, niz protesta u Švedskoj protiv islama, i za prava Kurda, pojačao je tenzije sa Ankarom, čija podrška je potrebna Stokholmu za ulazak u NATO. Turska je krajem januara prekinula pregovore sa Švedskom o kandidaturi, pošto je lider danske krajnje desničarske partije Tvrda linija Rasmus Paludan spalio kopiju Kurana u blizini turske ambasade u Stokholmu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading