Bivša hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović ima novi posao
EPA

GPMB je osnovan 2019. godine na zahtev Kancelarije generalnog sekretara UN uz podršku Svetske banke i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i odgovoran je za pružanje sveobuhvatne procene globalne spremnosti za vanredne zdravstvene situacije.

„Počastvovana sam što ću kopredsjedavati GPMB-om, zajedno sa gospođom Joi Phumaphi. Radujem se zajedničkom vođenju GPMB-a kao nezavisnog nadzornika i zagovornika promjena, kako bismo postigli naš zajednički cilj da svijet učinimo bezbjednijim od uticaja pandemije i druge zdravstvene vanredne situacije“, rekla je Grabar Kitarović prilikom imenovanja.

Na zvaničnom sajtu GPMB-a navodi se da se Grabar Kitarović snažno zalagala za žene i rodnu ravnopravnost, uključujući i u kontekstu pandemije Covid-19, te da je globalna ambasadorka za vakcinaciju.

„Gospođa Grabar Kitarović donosi duboku ekspertizu u spoljnoj politici i složenim multilateralnim procesima, kao i poznavanje političkih pregovora, zagovaranja i kreiranja politike, što je neophodno za uvođenje promena na globalnom nivou“, piše GPMB.

Grabar Kitarović će služiti zajedno sa bivšom ministarkom zdravlja Bocvane Joi Phumaphi, koja je imenovana za kopredsedavajućeg u septembru 2022.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading