Mladić spalio kuran
Foto: Alo/Foto: Prinstcreen

Incident je momentalno izazvao oštre reakcije u Ankari koja je taj čin nazvala kukakvičkim i neprihvatljivim. Kuran je inače spaljen nepune dve sedmice pre samita NATO na kojem će biti razmatrana švedska kandidatura za članstvo u toj Alijansi.

Nekoliko stotina ljudi gledalo je kako dvojica mladića tokom protesta ispred džamije cepaju Kuran, brišu cipele pocepanim stranicama, a zatim svetu knjigu muslimana mažu komadima slanine pre nego što su je zapalili.

Policija je uhapsila dva muškarca. Jedan je organizator spaljivanja Kurana koji je osumnjičen za podsticanje mržnje prema etničkim grupama i kršenje zabrane o paljenju vatre na otvorenom dok je druga osoba privedena jer je pokušala da ga pogodi kamenom.

Organizator je identifikovan kao Salvan Momika koji se zalaže za zabranu Kurana.

Švedska policija je istovremeno uspela da spreči sukob pristalica i protivnika akcije koji su uzvikivali "Alahu ekbar".

Švedske vlasti su prethodno dozvolile performans iako je bilo jasno da će ovakav potez Stokholma u velikoj meri ugroziti švedska nastojanja da na samitu NATO, koji se za manje od dve nedelje održava u Viljnusu, obezbedi članstvo u toj organizaciji.

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan je odmah osudio incident optužujući Švedsku da je "saučesnik".

- Osuđujem ovaj razočaravajući akt koji je protiv naše svete knjige počinjen u Švedskoj i to na prvi dan Bajrama. Neprihvatljivo je da u ime slobode izražavanja budu dozvoljene ovakve antiislamske akcije. Pristanak na takve kukavičke akte je saučesništvo - naveo je Fidan.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je otprilike u vreme dok je u Švedskoj spaljivan Kuran telefonski razgovarao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem i upozorio ga da je neprihvaljivo da Stokholm i dalje dozvoljava prikupljanje sredstava i regrutovanje pristalica za kurdske grupe koje se nalaze na turskoj listi terorističkih organizacija.

Švedska od početka rata u Ukrajini nastoji da obezbedi članstvo u NATO, ali je Ankara blokirala proces optužujući vlasti u Stokholmu da pružaju utočište pojedincima i organizacijama koje se nalaze na turskoj crnoj listi.

Švedska policija je u poslednje vreme u nekoliko navrata odbijala da odobri proteste koje bi Turska mogla smatrati provokativnim, ali su lokalni sudovi takve odluke preinačili smatrajući da su u suprotnosti sa slobodom izražavanja.

Poslednji ovakav "performans" održan je januaru kad je desničar Rasmus Paludan spalio Kuran nakon čega su demonstranti ispred konzulata u Istanbulu zapalili švedsku zastavu.

Godinu dana ranije danski desničari iz stranke Stram kurs (Tvrda linija) su tri dana za redom spaljivali primerke Kurana u nekoliko naselja u Švedskoj u kojima većinski žive muslimani.

Tokom tih skupova povređeno je 16 policajaca, a uništeno je više policijskih vozila.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading