OVOME SE NIKO NIJE NADAO! NATO uslovio Šveđane i Fince - ništa od kandidature dok ne ispune jedan zahtev
Foto: Printscreen

Finska i Švedska verovatno neće postati kandidati za članstvo na predstojećem samitu alijanse koji traje od  28. do 30. juna ukoliko ne ispune zahteve Turske, saopštio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare sa španskim medijima u četvrtak.

OVOME SE NIKO NIJE NADAO! NATO uslovio Šveđane i Fince - ništa od kandidature dok ne ispune jedan zahtev

EPA

 

Šef NATO-a je priznao stav Ankare protiv prihvatanja Švedske i Finske u blok i pozvao na razgovor i rešavanje zabrinutosti i zahteva Turske.

Orban razgovarao sa jednim od najmoćnijih ljudi sveta - Alo.rs

Ankara se protivila pristupanju dve nordijske zemlje vojnom savezu predvođenom SAD, navodeći njihovu podršku onim što Turska smatra terorističkim organizacijama, odnosno Kurdistanskoj radničkoj partiji i Gulenovom pokretu. Turska zahteva da ove dve nacije primene istu terorističku oznaku za ove grupe i izruče ljude povezane sa tim organizacijama.

- Nijedna zemlja nije toliko patila od terorističkih napada kao Turska. Turska je važan saveznik i kada saveznik ima zabrinutosti o tome treba razgovarati i problem rešiti - rekao je Stoltenberg.

On je napomenuo da se tako radi u NATO-u, podsećajući da je status kandidata za članstvo Republike Severne Makedonije odugovlačen više od 10 godina zbog veta Grčke, koja je navela zabrinutosti slične turskoj, i da je to pitanje na kraju rešeno.

- Švedska i Finska mogu da učestvuju kao zemlje gosti na Samitu NATO-a koji će se održati u Madridu, ali ako ne odgovore na zahteve Turske pre 28. juna, biće teško da ispune svoju želju da postanu zemlja kandidat - rekao je Stoltenberg, istakavši da želi da ovo bude "brz proces” i da za to ima još dovoljno vremena.

Obe nordijske države odlučile su da raskinu sa svojom istorijom neutralnosti 15. maja, navodeći rat u Ukrajini kao motivaciju da se pridruže NATO-u. Njihove kandidature za članstvo pozdravili su Vašington i njegovi evropski saveznici u NATO-u, međutim, Turska i Hrvatska su zapretile da će opstruisati aplikacije ukoliko se ne reše njihovi problemi nacionalne bezbednosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading